Deo demonstranata ušao u prostorije RTS-a na protestu „1 od 5 miliona“ (foto, video)

U toku je blokada zgrade RTS-a a neki od okupljenih građana predvođeni liderom Dveri Boškom Obradovićem ušli su u prostorije tog javnog servisa.

Prisutni su pripadnici Žandarmerije. Za sada ne reaguju.

Organizatori kažu da su tu da bi pružili podršku radnicima, koji ne smeju da ih puste u Dnevnik.

Demonstranti su ispred RTS blokirali oba ulaza u zgradu i kažu da će tu ostati dva sata, a organizuju i „Dnevnik slobodne Srbije“. Reporterka N1 javlja da se može videti da su svetla u zgradi RTS pogašena, da svetle ona iza prozora par prostorija na poslednjem spratu.

Više hiljada građana okupilo se, u 18 časova, na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu na petnaestom protestu „1 od 5 miliona“. Nakon govora Siniše Kovačevića i protestne šetnje građani su se okupili ispred zgrade Radio televizije Srbije.

Petnaestu subotu za redom, nezadovoljni građani demonstriraju ulicama Beograda tražeći ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kompletnu smenu vlasti.

Osim zahteva za fer i slobodnim izborima, jedan od glavnih simbola ovih protesta je i kritika na račun izveštavanja javnog servisa RTS zbog čega u ovoj šetnji organizatori planiraju radikalnije poteze upravo ispred zgrade državne televizije.

Građani su se tradicionalno okupili na platou, gde im se obraća dramski pisac Siniša Kovačević. Ovoga puta samo jedan govornik, nakon spekulacija u medijima o tome ko može da govori na protestima i ko o tome odlučuje.

Posle govora dramaturga koji je i potpredsednik Narodne stranke, jedne od članica opozicionog Saveza za Srbiju, građani kreću u šetnju.

Planirala ruta je preko Trga republike, Makedonskom i Svetosavskom ulicom do platoa ispred RTS. Tu se održava „Dnevnik slobodne Srbije“ – pandan televizijskom formatu drugog Dnevnika RTS-a, u kome ove subote gostuje Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije. Antić je kao gost Dnevnika najavljen rečima „I vojska je uz narod!“.

Dnevnik slobodne Srbije prvi put je održan na prethodnom protestu a osim gostovanja različitih aktivista, tokom ovog dela programa protesta sa razglasa se puštaju vesti o aferama vezanim za aktuelnu vlast o kojima se ne govori u ventralnim informativnim emisijama javnog servisa.

Posle toga, deo demonstranata sprema blokadu ulaza u zgradu RTS-a iz Aberdareve ulice, kao vid pritiska na rukovodstvo javnog servisa, a ne na zaposlene, kako su ranije objasnili.

Na prethodnom protestu održana je ovakva blokada u trajanju od sat vremena pod parolom „Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas“.

Građani nose parole „Ne damo Kalemegdan“, „Stop rušenju Kalemegdana“, „Hoćemo drveće, nećemo gondolu“, „Šetamo za zdravlje, prirodu i društvo“, „Mi takve životinje još nismo izučavali“, „Vi ste sveta grana evolucije“…

Siniša Kovačević je u govoru je pozvao građane u „Marš do slobode“ rekavši da je „vreme je da počnemo da marširamo“.

„Dobili smo talog od vlasti, božiju kaznu od vlasti. Ako ne kažemo ‘dosta’, ostaćemo samo mi starci, a u staračkim domovima deca se ne rađaju. Dragi prijatelji, dosta je bilo, a 13. aprila pokazaćemo koliko nas ima. Šta je to što mi tražimo: nešto malo pravde i nešto mnogo slobode“, rekao je Kovačević.

Dramaturg Siniša Kovačević kazao je okupljenima da Srbija „ima potencijala da se oporavi“, ali da treba da dodju 13. aprila kako bi se izborili „za malo pravde i mnogo slobode“.

„Lažna je dilema pun frižider ili sloboda, a mi smo potomci onih koji su goloruki ustajali protiv careva, samo jedna jednakost postoji – sloboda ili smrt, a mi hoćemo slobodu“, rekao je Kovačević koji je potredsednik Narodne stranke.

On je kazao i da građani nemaju prava da odustanu od protesta, zato što na taj način menjaju sistem vrednosti.

„Moramo se vratiti čestitosti i poštenju, a onda će političke promene doći kao nus pojava“, kazao je Kovačević i dodao da „hoćemo da izaberemo predsednika koga na izbore neće dovesti bugarskim vozom, koji neće imati sve plakate u zemlji, gde se glas ne kupuje za crvenu i flašu pelinkovca“.

On je ocenio da su građani dobili „božju kaznu od vlasti“ i više puta ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da ode sa vlasti.

Prema njegovim rečima, Vučić je stvorio kult vođe namerno se okruživši nesposobnim ljudima „kako bi mogao da dominira“.

„To je čovek koji, kada se sretne sa istinom, ne prepozna je, jer se toliko se retko viđaju“, rekao je Kovačević.

On je kazao i da je Kosovo sprsko, da je „deo svih nas“ i da Vučić ne može da reši to pitanje.

„Ne mogu do dogovora doći ratni huškaš i trgovci organima i ubice, jedini način da se reši problem Kosova je da on ode“, kazao je Kovačević.

(Danas, Beta)

2 komentara
  1. Anonimni

    Rumuni su to rešili 1998 za 4 nedelja

  2. Stojce

    Da je dobro, nije. Vlast je suvise bahata i cinicna u postupcima. Ali, gde god je bio „spontani“ protest naroda (da se ne lazemo, uvek to neko finansira), ispalo je za narod gore nego sto je bilo. Pa pogledajte sve te drzave su sada u bedi. Nego masovno na izbore, 95″% na izbore pa pokazi volju. Ali problem je sto narod nema za koga da glasa. Sve olos!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike