U trendu

Marton (LSV): Sprečiti da se SPC meša u funkcionisanje škola

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od Ministarstva prosvete i od Školske uprave grada Beograda da u skladu sa Ustavom Srbije i Zakonom o crkvama i verskim zajednicama „spreče mešanja Srpske pravoslavne crkve u funkcionisanje škola“.

Portparol LSV Aleksandar Marton je u pisanoj izjavi podsetio na dopis SPC upućen direktorima osnovnih i srednjih škola u Beogradu, u kom se pozivaju da oni, nastavnici i učenici, učestvuju u današnjoj Spasovdanskoj litiji, i dodao da član 11. Ustava jasno kaže da su „crkve i verske zajednice odvojene od države“.

„Niko ne želi da sprečava verske zajednice da obeležavaju svoje praznike, ali je njihovo mešanje u sferu državnih poslova, krajnje nedopustivo, protivustavno i protivzakonito“, naveo je Marton.

On je dodao da se đaci iz škola ne mogu pustiti bez dozvole njihovih roditelja, zbog čega LSV očekuje od vlasti i predstavnika Školske uprave Beograda da nastupe „u skladu sa svetovnim karakterom države i zaštite osnovne pravne temelje našeg društva“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.