U trendu

Matić: Tužilaštvo slučaj Dade Vujasinović drži otvorenim, ali nema aktivnosti

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je danas da nije obavešten o novim aktivnostima tužilaštva u slučaju smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović 9. aprila 1994. godine.

„Mislim da tužilaštvo drži ovaj slučaj otvorenim, ali da nema proaktivnosti“, rekao je Matić za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS), uoči 29. godišnjice smrti novinarke.

Dodao je da ni Komisija za istraživanje ubistava novinara nema novih saznanja koja bi pomogla napretku u rešavanju slučaja smrti Dade Vujasinović.

Partnerske organizacije Platforme Saveta Evrope u novom izveštaju „Rat u Evropi i borba za pravo na prijavu“ ime novinarke časopisa Duga svrstale su među 26 nekažnjenih zločina nad novinarima, a Matić je istakao da je bitno da novinari istražuju i izveštavaju o toj temi.

„Zainteresovanost novinara i istraživački rad su izuzetno važni. Verujem da je ova tema značajna za svaku generaciju novianrki i novinara, da se pozabave različitim aspektima, istražuju i stalno aktuelizuju temu“, rekao je Matić.

Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu 9. aprila 1994. godine. Prvobitna verzija događaja bila je da je novinarka izvršila samoubistvo, ali je kasnije Forenzički institut u Hagu zaključio da je smrt mogla da nastupi kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

U jednom intervjuu neposredno pred smrt, Vujasinović je izjavila: „Ako mi nekad padne saksija na glavu, nemojte da pomislite da je to bio nesrećan slučaj“.

Rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini, u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na katedri za Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik 1987. godine.

Novinarsku karijeru je započela u „Privrednom pregledu“, a nakon toga je pisala autorske tekstove za list Duga, gde je 1993. godine postala član uređivačkog kolegijuma.

U profesionalnoj karijeri Dade Vujasinović ostali su istraživački tekstovi i reportaže o ratnim događajima u Jugoslaviji i političkim događajima u Srbiji. Za reportaže sa ratišta dobila je nagradu Udruženja novinara Srbije (UNS) „Svetozar Marković“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.