U trendu

Matija Bećković: Poezija u Srbiji i dalje živi uprkos tvrdnjama da je to davno prošlo vreme

Srpski akademik Matija Bećković izjavio je danas na predavanju „U slavu poezije“ u PTT muzeju da poezija u Srbiji i dalje živi, uprkos tvrdnjama da je to davno prošlo vreme i da su knjigu zamenili mediji.

„Kako vreme prolazi, vidimo da mediji brzo zastarevaju, a knjiga što je starija je vrednija i skuplja. Pesnik može biti poliglota, ali pesme se pišu samo na maternjem jeziku“, rekao je Bećković.

On je kazao i da Srbi nemaju dovoljno samopoštovanja i samopouzdanja da se poklone onome što pretrajava, kao što su knjige.

Bećković je okupljenima izrecitovao pesmu „Put kojeg nema“, koju je posvetio svom prijatelju Momi Kaporu, koja se odnosu na putovanja u Hercegovinu, Crnu Goru i svet.

Bećković je predavanje održao u okviru tribine „Kultura putem pošte“, na kojoj je predstavljen njegov književni portret

Organizator, urednik i voditelj programa Željko Sarić objasnio je da je namera te tribine predstavljanje najznačajnijih srpskih pisaca, koji su zaokružili svoj književni opus i koji mogu da izdaju svoja sabrana dela.

On je kazao da je u planu da predstave portret Petra Sarića i Ljubomira Simića, a da su već predstavili Dragoslava Miahajlovića i Milisava Savića.

Sarić je rekao da tribina „Kultura putem pošte“ nije isključivo književna, već se bavi uopšteno kulturom i dodao da kroz serijal „Istorija srpske muzike“ planiraju da predstave svet flaute.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar