U trendu

Maturantu iz Niša zlatna medalja na olimpijadi iz filozofije!

Maturant gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša Milan Milenović osvojio je zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi iz filozofije u Roterdamu, prenosi RTS.

Kako se navodi, zbog ove medalje Milenović može da upiše filozofiju bez polaganja prijemnog ispita, ali uprkos tome on se sprema za studije medicine u Nišu.

Takmičenje iz filozofije zasniva se na pisanju eseja na engleskom jeziku o temi koja se sastoji u zadataim filozofskim citatima.

„Nauka uči ljude šta se dešava u svetu, a filozofija uči ljude kako da se ophode prema svetu“, rekao je Milenović koji je za pobednicki esej odabrao citat japanskog filozofa Tomonobua Imamicija iz ekoetike, oblasti koja se u školi ne izučava.

Milenović kaže da je citat bio o profesionalnoj etici gde je zauzeo stav da se razlikuje profesionalna etika tolerancije i neutralnost na radnom mestu

„Etika je vrlo bitno pitanje u medicini. Ja bez etike ne bih mogao sebe da nazovem normalnim lekarom, ne normalnim u smislu da meni nešto fali već ne bih mogao da obavljam svoj posao kako treba“, obijasnio Milenović.

Ovo takmičenje postoji od 1993. godine, Srbija je prvi put učestvovala 2007. a od 2011. nacionalna kvalifikacija za olimpijadu održava se u Požarevačkoj gimnaziji.

Učenici gimnazije „Svetozar Marković“ do sada su na međunarodnim takmičenjima osvojili više od 90 medalja iz fizike, matematike i informatike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar