U trendu

Mediji: Bugarska odluka o remontu avijacije interesantna i za Srbiju

Bugarsko ratno vazduhoplovstvo vratiće u upotrebu svoj jedini primerak aviona Antonov An-30, star 46 godina, što je informacija koja bi mogla da bude interesantna i za Srbiju jer na aerodromu u Batajnici već neko vreme na remont čeka dva meseca „mladji“ transportni avion An-26.

„Za Srbiju je to zanimljiv primer jer na Batajnici na remont čeka dva meseca mladji transportni An-26 evidencijskog broja 71364. To su slični avion napravljeni u SSSR-u sa identičnim motorima. Zato Bugarsko iskustvo i odluka da se uloži u staru letelicu može da podstakne Beograd da pošalje na remont svoj An-26“, navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se dodaje, Sofija se nada da će vraćanjem u letno stanje An-30 ponovo imati avion za fotosnimanja koji je prethodnih godina korišćen za osmatanje u medjunarodnom programu Otvoreno nebo.

Posle niza godina koje je proveo konzerviran na zemlji, taj dvomotorac je 19. januara poleteo na probni let, a sledećeg dana ukrajinska posada preletela je An-30 iz bugarske baze Vraždebna kod Sofije do Kijeva na remont.

Ministarstvo odbrane Bugarske ugovorilo je sa ukrajinskom državnom firmom Ukrinmaš obnovu resursa An-30 za cenu od tri miliona evra, bez uračunatog poreza na dodatnu vrednost.

Poseban zadatak koji je taj An-30 dobio je snimanje u okviru medjunarodnog programa Otvoreno nebo koji je od 1. januara 2002. omogućavao da desetine zemalja sa prostora Evroazije i Severne Amerike po odredjenoj proceduri pošalju avione sa aerofoto kamerama na osmatranje i snimanje vojne infrastrukture i vojnih aktivnosti ostalih potpisnica.

Prvi An-30 poleteo je 1967. godine, a jedini Bugarski primerak izradjen je 28. avgusta 1975. u Kijevskoj fabrici aviona. Avion An-26 Vojske Srbije izradjen je u SSSR-u 23. oktobra 1975. a na aerodrom Niš stigao je 23. januara 1976. godine.

Dva puta je remontovan u zavodu „Moma Stanojlović“ na aerodromu Batajnica. Remontu liniju uništio je NATO 1999. i zato je avion 71364 na sledeći remont preleteo u Rostov na Donu na jugu Rusije.

Radovi su završeni 22. aprila 2009. i avion je ostao u službi do isteka životnog veka od 40 godina 22. oktobra 2015. godine.

„Više puta je otvarana tema još jednog produžetka resursa. Koncern Antonov marketinški obradjuje tržište i ponudili su korisnicima starih An-26 i An-30 šansu da za neveliki novac ponovo lete na tim avionima. Bugarska će to iskoristiti“, dodaje se u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.