U trendu

Mediji: Četiri zemlje Balkana bez avijacije od NATO imaju besplatnu zaštitu vazdušnog prostora

Četiri zemlje Balkana, koje nemaju sopstvenu avijaciju i mogućnost obezbedjenja vazdušnog prostora, imaju besplatnu zaštitu od drugih država članica NATO dok takozvani er polising u Bugarskoj i Rumuniji ojačavaju avijacije zapadnih zemalja na principu rotacije.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, četiri zemlje Balkana (Slovenija, Crna Gora, Albanija i Makedonija) koje su u NATO a bez sopstvene lovačke avijacije, imaju besplatnu zaštitu vazdušnog prostora drugih država saveznica a troškove snose zemlje čija je avijacija zadužena za kontrolu.

Portal navodi da ti poslovi funkcionišu na principu savezničke solidarnosti i podseća da slovenački vazdušni prostor već 12 godina čuva Italija, a da se od 2014. godine pridružila i Madjarska.

„Nebo ove zemlje deo je NATO integrisanog sistema kontrole i čuvanja vazdušnog prostora. Njegov rad se koordiniše posredstvom nacionalnih i zajedničkih komandnih struktura, dva koordinaciona centra u Nemačkoj i Španiji i stalno dežurnih jedinica lovačke avijacije. U okviru tog sistema četiri regiona se zajednički štite. Prvi je Island i zemlje Baltika, zatim zemlje Beneluksa, Zapadni Balkan i Rumunija i Bugarska“, navodi se u tekstu.

Na Zapadnom Balkanu prostor Crne Gore zajednički štite Italija i Grčka, Albaniju štiti Italija, a Severnu Makedoniju Grčka.

U Rumuniji er polising trenutno obavlja šest aviona CF-18 Ratnog vazduhoplovstva Kanade, a u Bugarskoj šest američkih F-16.

U sistem su uključeni civilna i vojna kontrola leta, zatim nacionalni vazduhoplovni operativni centri i zajedničke strukture NATO.

Najčešći incidenti u vazdušnom prostoru u Evropi vezani su za gubitak kontakta sa civilnim letelicama, a ukoliko se kontakt ne uspostavi podiže se najbilža dežurna jedinica lovačke avijacije.

Prema zvaničnoj statistici NATO, tokom 2018. godine bilo je 900 slučajeva gubitka komunikacije sa civilnim letelicama, a 90 puta je poletela neka od dežurnih jedinica lovačke avijacije.

Tokom 2019, bilo je 500 gubitaka komunikacije i 40 angažovanja lovačke avijacije.

U tekstu se potencira da troškove poletanja i potencijalne intervencije ne plaćaju zemlje domaćini, već zemlja čiji avioni intervenišu, jer se to smatra dobrom prilikom za obuku i uvežbanje taktike i procedura presretanja sumnjivih vazduhoplova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.