Mediji: Crna Gora kupuje američka oklopna vozila

Ministarstvo odbrane Crne Gore odlučilo je da kupi laka oklopna vozila JLTV američke firme Oškoš (Oshkosh) a odluka je nezvanično potvrdjena u izjavi crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića da su se Crna Gora i Slovenije opredelile za nabavku helikoptera i oklopnih vozila od istih kompanija. 

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), Bošković je to rekao nakon susreta sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom u Podgorici, a Slovenci su prvi strani naručilac vozila JLTV.

Ta vozila se u SAD smatraju naslednikom čuvenog Hamvija i od ove godine ih koristi američka vojska, a Crna Gora bi tako postala drugi strani korisnik. 

„Crna Gora je ove godine planirala da izabere lako oklopno patrolno vozilo pogodno za upotrebu u medjunarodnim operacijama za prevoz do pet potpuno opremljenih vojnika, sa visokom prohodnošću i naoružanjem za vatrenu podršku. Novo vozilo treba da do 2024. godine omogući manevar, vatrenu moć, zaštitu i bude opremljeno borbenim sistemima, informaciono-komunikacionim i uredjajima za navigaciju“, dodaje portal.

U planu razvoja crnogorske odbrane za period od 2019. do 2028. navedeno je da je opremanje dve deklarisane pešadijske čete sa lakim oklopnim patrolnim vozilima prioritet najvišeg nivoa, a cilj je da se dostigne potrebni nivo interoperabilnosti za učešće u NATO operacijama.

U budžetu Crne Gore za 2019. godinu odobreno je da se uzme kredit za nabavku lakog oklopnog patrolnog vozila u visini do 30 miliona evra ali nije navedena tačna količina vozila koja će biti nabavljena jer će to zavisiti ne samo od osnovne cene vozila nego i od naoružanja.

Raniji zvanični izvori Ministarstva odbrane Crne Gore navodili su da je vojsci te zemlje potrebno 67 vozila za deklarisane jedinice.

Pokrenuta je procedura izbora vozila i kontaktirani su vodeći svetski proizvodjači – italijanski Iveco, španska Urovesa, turski Nurol Makina i BMC, izraelski Elbit, američki Lokid Martin i Oškoš, a izveštaji ukazuju da je izbor pao na Oškoš.

„Boškovićevo pozivanje na izbor Slovenije direktno ukazuje na JLTV, jer je 2018. ugovorena nabavka 38 komada za Vojsku Slovenije. Rok izrade i prijema je 2021-2023. godine“, dodaje portal.

Američke oružane snage izabrale su to vozilo za delimičnu zamenu poznatog terenskog vozila Hamvi, a to vozilo ima znatno bolju zaštitu od svog prethodnika, ali i veće gabarite.

Najčešće se se od naoružanja koristi mitraljez kalibra 12,7 milimetra (mm), ali može se prema potrebi postaviti manji mitraljez u kalibru 5,56 mm ili 7,62 mm ili automatski bacač granata 40 mm.

Nove varijante mogu da koriste i vrlo efikasan protivoklopni raketni sistem Dževlin (Javelin).

Očekuje se da će proizvodnja biti masovna i samo za kopnenu vojsku SAD planira se 49.100 komada a za Marince 5.500 komada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.