U trendu

Mediji: Elitni američki padobranci ponovo na vežbi u Srbiji

Američka padobranska 173. brigada, čiji pripadnici ovih dana u Nišu vežbaju sa 63. padobranskom brigadom srpske vojske, je elitna brigada kojoj je ovo drugi boravak u Srbiji u poslednje četiri godine.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, vežba američkih i srpskih padobranaca pod nazivom „Nebeski most 21“ traje od 13. do 17. septembra na niškom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“, kao i na poligonu Medja.

„Za obe jedinice zajedničko je što su predvidjene za brzo reagovanje kada se ukaže potreba i zato su uvek u gotovosti da izvrše naredjenje. Ovo je drugi dolazak američkih padobranaca u Srbiju u protekle četiri godine. Prvi je bio bilateralna vežba novembra 2017. kada su delovi 173. brigade skakali na aerodromu Kovin i Lisičiji jarak“, navodi se.

Sada su u Srbiji stigli i delovi 54. brigadnog inžinjerijskog bataljona iz Vićence, takodje elitne jedinice u kojoj su dve čete pionira, vojnoobaveštajna četa, četa veze, četa za isturenu podršku i štabna četa.

U ovogodišnjoj vežbi učestvuje oko 120 vojnika iz SAD.

„Za skokove padobranaca iz obe zemlje koriste se četvoromotorni avioni C-130H Herkules, ‘radni konj’ američke avijacije koji je u službi od 1950-tih godina. Vremenenom, izradjivane su nove modernizovane varijante, ali u osnovi to je stara konstrukcija koja je još nezamenjivo sredstvo podrške padobrancima“, dodaje se.

Za „Nebeski most 21“ iz SAD došla su dva aviona koja pripadaju rezervistima nacionalne garde Misurija. Na Niškom aerodromu vidjen je i jedan helikopter UH-60 Blek hok koji je došao iz Bondstila.

Komanda 173. brigade je u gradu Vićenca u severnoj Italiji gde se nalaze četiri borbena bataljona – dva padobranska, jedan artiljerijski i jedan inžinjerijski. Dva padobranska bataljona su u Grafenveru u Nemačkoj.

Portal dodaje da je reč o jedinici koja je prvi put aktivirana 1915. godine, kao 173. pešadijska brigada, dok je za vreme Drugog svetskog rata to bila jedinica u rangu izvidjačkog bataljona.

Od 1951. do 1963. godine nije postojala ali su je te godine Amerikanci reaktivirali kao padobransku brigadu, što je i danas.

„Slom Varšavskog pakta podstakao je veliko smanjenje američkog vojnog prisustva na istočnoj strani Atlantika. Zbog jugoslovenske krize preispitali su potrebe. U vreme koncentracije snaga u vreme napada na SRJ 1999. morali su da dovode jedinice iz kontinentalnog dela SAD. Zato su kasnije, 2000. godine formirali padobransku brigada kojoj je odredjen broj 173. Njen prvi zadatak bio je u sastavu KFOR-a“, dodaje se u tekstu.

Osim ratnih zadataka u Iraku i Avganistanu padobranci iz te jedinice su od 2014. angažovani na obuci oružanih snaga država na obodu Rusije – u Ukrajini, pribaltičkim državama i Gruziji.

„Samo tokom prve polovine ovog meseca bili su na bilateralnim vežbama u Grčkoj, po Italiji, na aerodromima Sigonela na Siciliji i Ramštajn u Nemačkoj radili su na infrastrukturi za prijem izbeglica prebačenih iz Kabula. Istvoremeno, dok su neki od pripadnika jedinice bili u Nišu, jedan bataljon u Sloveniji učestvuje na vežbi koja je primer kako se zamišljaju primena padobranaca“, piše u tekstu.

„U budućnosti sa porukama zvaničnog Vašingtona da će se preduzeti aktivne mere za potiskivanje ruskog uticaja za očekivati je da će Sto sedamdeset treća da se pojavljuje na raznim vežbama i obukama od Baltika do Balkana“, dodaje taj portal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.