U trendu

Mediji: Novi tenkovi iz Rusije tehnloški skok za VS

Prva četa tenkova T-72B1MS koju je donirala Rusija predstavlja tehnološki skok za oklopne jedinice i donosi mnogo novina za Vojsku Srbije, ali i potencijalne izazove u domenu logistike i spoljne politike, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Tenkovi su u subotu predstavljeni javnosti u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, a mesto baziranja nove tehnike biće kasarna „Mija Stanimirović“ u Nišu, gde se već nalazi 36. tenkovski bataljon opremljen tenkovima M-84, jugoslovenske proizvodnje.

Donacija je deo šireg paketa u kojem je Rusija poklonila Srbiji ukupno 30 tenkova, 30 izvidjačkih oklopnih automobila BRDM-2MS i šest lovaca Mig-29.

Portal navod da novi ruski tenk, koji je neformalno nazvan i „Beli orao“, ima brojne prednosti u odnosu na osnovni borbeni tenk u VS – jugoslovenski M-84 i M-84A, kao i poneku manu.

„Reč je o tenku koji već dolazi modernizovan i remontovan, sa nultim resursom, što predstavlja dragocenost kada se zna da VS ima dugotrajni problem sa remontom M-84, koji su stari po 30-ak godina i koji su prošli sve oružane sukobe 90-ih godina“, navodi se.

T-72B1 MS ima bolju oklopnu zaštitu, termovizijski sistem osmatranja i nišanjenja, mogućnost ispaljivanja vodjene rakete Refleks kroz cev topa i daljinski upravljanju borbenu stanicu na kupoli sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara.

Svi članovi posade imaju digitalizovane radne stanice, a termovizija omogućava vrlo efikasno dejstvo noću, što je možda i najveća prednost u odnosu na M-84. Panoramski nišan komandira koji dominira levom stranom kupole prepoznatljiva je odlika T-72B1MS u odnosu na ostale varijante i derivate T-72.

Tenk ima nešto bolji osnovni oklop u odnosu na M-84, modularni eksplozivno-reaktivni oklop (ERO) Kontakt-1 i pobošljani top kalibra 125 milimetara.

Sa druge strane, glavne prednosti domaćeg M-84 su jači motor i sistem za upravljanje vatrom.  

Portal podseća da Vojska Srbije već ima pet tenkovskih jedinica u Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Nišu, Zrenjaninu i Vranju koje imaju 247 tenkova M-84 i T-72M, a da će novi bataljon samo uvećati već postojeći problem sa nedostatkom posada za tenkove koji postoji već duže vreme.

Takodje se dodaje da to znači da će, kada počne najavljena modernizacija domaćeg tenka M-84, vojska u isto vreme koristiti veći broj različitih verzija tenkova, što je problematično sa stanovišta održavanja i nabavke rezervnih delova.

„Treba se podsetiti da Srbija ima i političke probleme zbog naoružavanja u Rusiji. Iako NATO zvaničnici rutinski u javnim nastupima ponavljaju da Srbija, kao vojno neutralna zemlja, ima pravo da sama bira sa kim će graditi vojnu saradnju, iz EU se ne krije da se od Srbije očekuje da, kao zemlja kandidat za članstvo, uskladi svoju spoljnu politiku prema Moskvi sa tim savezom“, dodaje taj portal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.