U trendu

Mediji: Rumunija kupuje francuske stelt ratne brodove za 1,4 milijarde dolara

Vlada Rumunije naručila je od Francuske četiri ratna broda sa stelt tehnologijom za ukupno 1,4 milijarde dolara, što je samo deo sveobuhvatne modernizacije oružanih snaga te zemlje koju je pokrenuo Bukurešt.

Kako piše portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), francuska kompanija Naval grup isporučiće Rumuniji četiri korvete klase Govind 2500 a deo novca pripašće i rumunskim brodograditeljima jer će samo prvi brod do 2022. godine biti proizveden u Francuskoj, a ostala tri u rumunskoj luci u Konstanci.

„Ugovorom izmedju vlade Rumunije i francuskog proizvodjača predvidjena je modernizacija rumunskih fregata Tip 22, uz angažovanje domaćih kooperanata, kao i izgradnja centra za remont i obuku. Francuzi će rumunskim brodograditeljima ustupiti tehnologiju za izgradnju Govinda“, naveo je taj portal i dodao da je reč o korvetama dizajniranim u tehnologiji smanjenog radarskog odraza (stealth) koje mogu da se koriste u borbi protiv brodova, aviona, raketa i podmornica.

Novi francuski brodovi biće okosnica rumunskih pomorskih snaga za kontrolu i nadzor akvatorije, koje sada u flotnoj listi imaju četiri korvete sagradjene osamdesetih godina sa sovjetskim sistemima naoružanja.

Nabavka tih brodova je nastavak modernizacije rumunske vojske, koja je započela kupovinom aviona F-16 od Portugalije i narudžbom PVO sistema Patriot od Amerike za četiri milijarde dolara.

Za potrebe kopnene vojske Rumunija je kupila nove višecevne raketne bacače HIMARS i GMLRS od američkog proizvodjača Lokid Martin za 1,2 milijarde dolara, a u toku je preoružanje pešadije na oklopno borbeno vozilo na točkovima Pirana V.

Portal dodaje da je program modernizacije omogućen sve boljim ekonomskim prilikama u Rumuniji, strateškim partnerstvom sa SAD ali i činjenicom da su oružana kriza u Ukrajini i ruska aneksija Krima pojačali bezbednosni značaj te države na Crnom Moru i jugoističnom krilu NATO.

„Pozicija Bukurešta kao pouzdanog saveznika u očima Vašingtona i Brisela dodatno je dobila na značaju nakon turbulencija u odnosima SAD i Turske, prouzrokovanih odlukom te zemlje da od Moskve nabavi PVO sistem S-400. Zbog toga nije čudno da je Vašington upravo u Rumuniji instalirao deo antiraketnog štita NATO i SAD“, dodaje portal Balkanska bezbednosna mreža.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.