U trendu

Mediji: Susedi Srbije ulažu ogromna sredstva u održavanje avijacije

Kada je pre nekoliko godina objavljeno da je Srbija platila 185 miliona evra za remont i modernizaciju eskadrile lovaca MiG-29 u javnosti je pojavila zabrinutost da je zvanični Beograd preplatio te usluge i potrošio mnogo novca, ali su naknadna iskustva zemalja regiona pokazala da je za efikasno održavanje borbene avijacije potrebno mnogo više sredstava i da ta cifra rutinski prelazi milijardu evra.

„Razvoj situacije u susedstvu Srbije potvrdio je da ta cifra ne samo da nije bila preterana, već se sa sigurnošću može tvrditi da nabavka i održavanje eskadrile savremene avijacije u startu košta više stotina miliona a da ta cifra sa obukom, delovima i naoružanjem rutinski prelazi psihološku granicu od milijardu evra“, navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

U tekstu se pominje najnoviji primer Hrvatske, koja će za nabavku 12 francuskih lovaca Rafal platiti 1,155 milijardi evra i dodaje da čak ni optiranje za deset godina stare polovne avione više ne može da tu cifru značajnije snizi i učini je prihvatljivijom za javnost država regiona, osetljivih na velika izdvajanja za vojsku.

„Ni druge zemlje regiona nisu uspele da izdvajanja za nabavku novih ili polovnih aviona svedu mnogo ispod cifre koju je potrošila Hrvatska. Primer Grčke je možda i najdrastičniji jer su tamo odlučili da za 18 novih aviona Rafal potroše čak 2,5 milijardi evra. Cifra će biti i dodatno uvećana jer su poslanici grčkog parlamenta u medjuvremenu podržali Vladin plan da se naruči još šest aviona. Tu nije kraj jer je Grčka pre toga izdvojila 1,375 milijardi evra za ugovor sa Izraelom koji predvidja državno-privatno partnerstvo na poslovima obuke pilota i održavanja školske avijacije“, navodi se.

Portal dodaje da Bugarska za osam novih američkih lovaca izdvaja 1,25 milijardi dolara, dok je Rumunija za kupovinu 17 polovnih aviona toga tipa, kao i remont i modernizaciju letelica, potrošila 900 miliona evra.

„Madjarska je 2007. od Švedske iznajmila 14 višenamenskih JAS-39 Gripen, koji ostaju najmoderniji avioni regiona do dolaska grčkih i hrvatskih Rafala. Ta zemlja švedskom SAAB-u godišnje plaća oko 130 miliona dolara na ime lizinga do 2026. godine“, piše u tekstu.

„To joj omogućava i upotrebu savremenih raketa velikog dometa AMRAAM, kratkog dometa Sajdvajnder, laserski vodjene bombe i protivoklopne rakete AGM-65 Maverik. Medjutim i ta opcija proizvodi odredjeni trošak, pa je tako Madjarska samo za naknadnu kupovinu modernijih varijanti raketa vazduh-vazduh AMRAAM potrošila 230 miliona dolara. Severni susedi Srbije prvobitno su zahtevali čak 180 takvih raketa, ali je račun za to bio 500 miliona dolara pa je plan nabavke redukovan“, dodaje se.

Ostale države bližeg i dalje okruženja Srbije (Crna Gora, Severna Makedonija, BiH, Albanija i Slovenija) nemaju mlaznu avijaciju niti proklamovanu ambiciju da je nabave, tako da je za zaštitu njihovog vazdušnog prostora zadužen NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.