U trendu

Medijske slobode u Srbiji nazadovale

Zaštitnik gradjana Saša Janković danas je, povodom Svetskog dana slobode medija pozvao organe vlasti i sve druge da medijima i novinarima omoguće slobodan rad i da se uzdrže od bilo kakvih napada na njih upozorivši da su medijske slobode u Srbiji nazadovale.

Janković je čestitao medijima i medijskim poslenicima Svetski dan slobode medija, 3. maj „ohrabrujući ih da se organizovanije i oštrije usprotive svakom obliku pritiska“.

On je u saopštenju pozvao i same medije i novinare da se pridržavaju najviših standarda svog posla i da uvek poštuju prava svih ljudi o kojima pišu.

Zaštitnik gradjana je podsetio da je osnovni činilac slobode medija – slobodan novinar, „što izmedju ostalog znači i fizički bezbedan, te ekonomski i socijalno, radno zaštićen“.

Janković je naveo i da „primer novinara Srdjana Škore već dve godine odslikava kako se kažnjava, umesto podstiče, kritički odnos prema stvarnosti“.

On je podsetio da je Srbija počela da primenjuje set medijskih zakona „koji su ocenjeni u načelu pozitivno“.

„Na republičkom nivou relativno uspešno sprovedeni su po prvi put i javni konkursi za finansiranje medijskih projekata, ali to nije bilo dovoljno da se unapredi medijska sloboda“, ukazao je Janković.

Zaštitnik gradjana je istakao i da su „umesto toga, medijske slobode nazadovale i imamo sve razloge da kao društvo budemo zabrinuti“.

„U Srbiji, ali i šire, sloboda medija uzmiče pred netransparentnim političkim, ekonomskim i ličnim interesima i sve veći broj novinara postaje prosti izvršilac tudjih namera, bez stvarne mogućnosti da se tome usprotive, da poštuju novinarske standarde, a ne izgube posao“, istakao je Janković.

On je naglasio i da su „sloboda medija i sloboda govora fundamentalni deo korpusa ljudskih i gradjanskih prava bez čijeg postojanja nema ni istinske demokratije ni društvenog napretka“ i da veruje da ćemo kao država i društvo naći načina da sadašnji negativan trend preokrenemo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar