U trendu

Medjunarodni dan joge se vraća na Kalemegdan

Medjunarodni dan joge će ove godine u Srbiji biti proslavljen, kao i 2017. godine, na Kalemegdanskoj tvrdjavi 19. juna, u organizaciji škola joge, Grada Beograda i Ambasade Indije.

Joga je postala veoma popularna u Srbiji i prošle godine kad je Medjunarodni dan joge proslavljen u 19 gradova, a u njegovom obeležavanju je učestvovalo više od 1.000 ljubitelja joge. 

U Beogradu je Medjunarodni dan joge obeležavan poslednjih godina na znamenitim mestima – ispred Doma Narodne skupštine, Skuštine grada Beograda i Muzeja Jugoslavije. Popularnost joge u Srbiji je podstaknuta i činjenicom da je srpsko zakonodavstvo prepoznaje kao metodu za očuvanje i poboljšanje zdravlja.

Joga, drevna tradicija koja potiče iz Indije, više je od fizičke aktivnosti, a njen fokus je na ostvarivanju sklada izmedju uma i tela.

„U praksi, joga vodi do bistrog, sredjenog, prosvetljenog uma i tela. Vizija joge je da prosvetli čovečanstvo. Ona ne zahteva od vas da verujete ili da se odreknete svoje vere, već da istražujete i sami saznate. Joga predstavlja nauku samoaktualizacije ili postizanja najbolje verzije sebe“, rekao je ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži.

Ujedinjene nacije su 2014. godine uvele Medjunarodni dan joge čime je joga prihvaćena u celom svetu. Tu rezoluciju UN o jogi je predložila Indija, a podržao ju je rekordan broj država članica čak 175, a medju kojima je i Srbija. 

„Srbija je uvek imala podržavajući stav prema jogi. U srpskom zakonodavstvu joga je prihvaćena kao metoda za očuvanje i poboljšanje zdravlja. Zapravo, joga je veoma popularna u Srbiji i gradjani je slobodno praktikuju“, rekao je ambasador Batačardži.

U Beogradu je 1982. godine bilo samo pet-šest učitelja joge, a zahvaljujući njihovom kvalitetnom radu danas ih ima nekoliko desetina, rekao je za Betu učitelj joge u Vidya Yoga školi u Beogradu Dragan Lončar. 

Drugi veliki pomak u primeni joge se, prema njegovim rečima, desio nakon što je dao intervju u Domu zdravlja Stari grad u Beogradu 2007. nakon čega je Ministarstvo  zdravlja Srbije zakonski prepoznalo jogu kao preventivnu i terapeutsku metodu za unapredjenje zdravlja ljudi.

„Sve više fizioterapeuta i psihoterapeuta nam šalje svoje pacijente, svesni koliko joga ne samo da može da popravi statiku tela i koordinaciju pokreta, već i da nam pruži duhovni mir, s obzirom da je već odavno osvedočena i kao veoma efikasna antristresna disciplina“, rekao je Lončar.

Asocijacija učitelja joge u svetu „Yoga Alliance“ je na osnovu kliničkih ispitivanja lekara objavila, kako je rekao, listu razloga za bavljenje jogom, a prvi je što oslobadja od stresa. 

Na to se, kako je rekao Lončar, nadovezuju pozitivni efekti: snižavanje visokog krvnog pritiska i broja otkucaja srca, poboljšavanje digestivne funkcije i jačanje imunološkog sistema, ublažavanje simptoma anksioznosti, depresije, vrtoglavice, astme i nesanice.

„Ispitivanja su pokazala da joga smanjuje bol kod obolelih od raka, multiple skleroze, autoimunih oboljenja, artritisa, bolova u ledjima, vratu i kod drugih hroničnih oboljenja i poboljšava disanje, aktivira svaki mišić, smanjuje telesnu težinu i pospešuje memoriju“, rekao je Lončar. 

Popularnost joge i ajurvede (tradicionalna indijska nauka o zdravlju), prema rečima člana Republičke stručne komisije za komplementarnu medicinu Ministarstva zdravlja Srbije, dr Gordane Marković Petrović, u konstantnom je porastu kako u razvijenim državama širom sveta, tako i u Srbiji.

„Sve više osoba odlučuje se da primenom ovih neinvazivnih, prirodnih metoda komplementarne medicine unapredi svoje zdravlje“, rekla je dr Marković Petrović. 

Ajurvedsko znanje i pulsna dijagnostika kao njen integralni deo, omogućavaju, kako je rekla, „da se upoznamo sa svojom konstitucijom i trenutnim stanjem u svojoj fiziologiji i daje nam jasne smernice o tome kako da individualno kreiranim dijetetskim režimom i uskladjivanjem svakodnevnih aktivnosti sa prirodom na najbolji način poboljšamo ne samo zdravlje, već i život“. 

„Poboljšanje imunititeta, hormonalni balans, uravnoteženo varenja i bolju fleksibilnost koštano-zglobnog sistema, bolji san, koncentraciju, toleranciju stresnih situacija, poboljšanje funkcije reproduktivnog sistema kod žena i muškaraca, lakše zatrudnjivanje i pravilnu pripremu za prirodan porodjaj i dojenje, samo su neki od mnogobrojnih pozitivnih efekata primene ovih metoda“, rekla je dr Marković Petrović. 

Veoma je važno naglasiti, kako je rekla, da zakonodavstvo u Srbiji već skoro deceniju i po prepoznaje ajurvedu kao metod dijagnostičke procene lečenja i rehabilitacije, a jogu kao metod očuvanja i unapredjenja zdravlja. Njihova legalna primena regulisana je Pravilnikom o bližim uslovima i načinu obavljanja metoda i postupaka komplementarne medicine.

Primena ovih metoda, prema njenim rečima, u potpunosti je komplemetarna sa primenom zapadne medicine, a mogućnost integrativnog pristupa u radu adekvatno školovanih lekara, terapeuta i instruktora, povećava mogućnost dostizanja boljeg zdravlja kako za svakog pojedinca, tako i za društvo u celini.

Ove godine obeležavanje dana joge podržaće i Agrounija, koja izvozi jabuke u Indiju, a proslava će trajati od osam do deset sati ujutru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.