U trendu

Mekalister obišao radove na rekonstrukciji Palate prvde

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister obišao je danas radove na rekonstrukciji Palate pravde u Beogradu koji bi, prema planiranom roku, trebalo da budu završeni za 18 meseci.

Radove na Palati s Mekalisterom obišli su i ministarka pravde Nela Kuburović i novi šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Mekalister je nakon obilaska istakao da je tražio da vidi konkretan projekat i da je upravo rekonstrukcija Palate pravde u tom smislu „veliko dostignuće“.

Prema njegovim rečima, rekonstrukcija Palate pravde poboljšaće funkcionisanje pravosudnog sistema u Srbiji i nezavisnog sudstva i primer je podrške EU Srbiji na njenom putu ka EU.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović rekla je da je rekonstrukcija Palate pravde projekat vredan 16,6 miliona evra koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke.

„Unapredjenjem projekata pravosudnih ogana, Ministarstvo pravde ispunjava obaveze iz Akcionog plana za Poglavlje 23“, istakla je ministarka.

Kako je navela, to pre svega znači unapredjenje vladavine prava kroz modernizaciju zgrade, a time će se poboljšati i uslovi rada zaposlenih i omogućiti skraćivanje sudskih postupaka.

Zgrada Palate pravde je posebno važna jer se u njoj, kako je kazala Nela Kuburović, nalaze Prvi osnovni sud, Prvo osnovno tužilaštvo, Viši sud i Više javno tužilaštvo, u kojima se vodi više od 60 odsto krivičnih postupaka.

„Nadamo se da ćemo za 18 meseci otvoriti Palatu pravde i da će ona i izgledom da opravda ime koje nosi“, rekla je ministarka.

Novi šef Delegacije EU Sem Fabrici naveo je da se kroz rekonstrukciju Palate pravde vidi očigledna posvećenost i podrška EU Srbiji, na mnogim poljima.

„Palata pravde je deo te važne poruke. Pravda je jako važna i nama i svima“, kazao je Fabrici i naveo da radovi simbolišu saradnju EU s Ministarstvom pravde.

Radovi na rekonstrukciji Palate pravde počeli su u martu ove godine i planirano je da traju 24 meseca.

Ta zgrada u Savskoj ulici, čija je površina 24.000 kvadratnih metara, nije renovirana više od četiri decenije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.