U trendu

Meštani iz okoline Lučana opet blokirali izgradnju autoputa zbog neisplaćene imovine

Meštani pet sela iz okoline Lučana ponovo su blokirali radove na izgradnji trase autoputa kroz njihova sela, jer direktor javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak nije ispunio obećanje da će isplata oduzete imovine početi po dogovorenoj ceni od 8. maja.

Meštani ne dozvoljavaju prolazak kamiona i drugih vozila izvođača radova kroz sela Markovica, Lisice, Krstac, Negrišori i Prilipac, dok ostala vozila propuštaju.

Oni su izjavili agenciji Beta da je Drobnjak obećao meštanima, koji su 2. i 3. maja blokirali radove na izgradnji autoputa u Pakovraću i Markovici, da će od 8. maja početi sudska poravnanja po njihovim tužbama za cenu oduzete imovine.

Prema rečima meštana Dorbnjak im je tada obećao da će im u roku od mesec dana oduzeto zemljište biti isplaćeno po ceni od 1.300 dinara po kvadratu, ali da sudska poravnanja još uvek nisu počela i da do sada nikakvih isplata oduzete imovine nije bilo.

Meštani ističu da su odlučni da ovoga puta blokade izgradnje autoputa traju sve dok im ne isplate oduzetu imovinu.

Meštanin sela Markovica Rade Obrenović, star 66 godina, kome su zbog izgradnje autoputa pre četiri godine oduzeli 1,5 hektara zemlje trajno i 15 ari privremeno, kao i 400 kvadrata porodične kuće i pomoćnih objekata, rekao je da neće napustiti kuću u kojoj živi od rođenja dok mu sva oduzeta imovina ne bude isplaćena.

„Agonija meštana dragačevskih sela traje četiri godine, oduzeli su nam zemlju i kuće, a nisu platili, živimo u prašini, ne možemo da obrađujemo naše njive koje su nam ostale i to više ne možemo da trpimo“, rekao je Obrenović.

Mnogi stanovnici Markovice i Pakovraća su ostali bez vode pre tri godine, kada su prilikom izvođenja radova na izgradnji autoputa oštećeni njihovi seoski vodovodi i taj problem još nije rešen.

Advokat Zoran Pešić, koji zastupa većinu nezadovoljnih meštana rekao je agenciji Beta da je na poslednjem sastanku sa nadležnim institucijama dogovreno poravnanje meštana, koji su se žalili na cenu oduzete zemlje koja im je prvobitno bila ponuđena, sa „Putevima Srbije“.

Prema Pešićevim rečima dogovreno je da se oduzeta zemlja kategoriše kao građevinsko zemljište i da će biti isplaćena po ceni od 1.200 do 1.300 dinara po kvadratu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.