U trendu

Meštani Markovice blokirali radove na izgradnji auto-puta

Više desetina meštana blokiralo je danas radove na izgradnji auto-puta u selu Markovica kod Lučana zahtevajući isplatu imovine koja im je oduzeta pre četiri godine zbog izgradnje tog puta.

Meštanin Markovice Rade Obrenović rekao je agenciji Beta da je blokiran put kroz Markovicu od tunela „Laz“ do tunela „Munjino brdo“ i da ne dozvoljavaju prolazak kamiona i drugih vozila izvođača radova, dok ostala vozila propuštaju.

On je dodao da su meštani prinuđeni na blokadu radova jer im ni posle četiri godine nisu isplaćene zemlja i kuće koji su im oduzeti zbog izgradnje auto-puta, dok pojedini stanovnici Markovice dobijaju obaveštanja da moraju da se isele iz kuća koje će uskoro biti porušene, a nemaju gde da se presele.

Obrenović, star 66 godina, kome su zbog izgradnje auto-puta pre četiri godine oduzeli 1,5 hektara zemlje trajno i 15 ari privremeno i 400 kvadrata porodične kuće i pomoćnih objekata, rekao je da neće napustiti kuću u kojoj živi od rođenja dok mu sva oduzeta imovina ne bude isplaćena.

Meštani koji su blokirali radove na izgradnji auto-puta u Markovici ističu da su posebno revoltirani što isplata oduzete imovine nije počela ni posle poslednjih razgovora koje su polovinom marta imali sa predstavnicima Ministarstva građevine, Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ i lokalne samouprave.

Na tom sastanku je dogovoreno da im se oduzeta zemja prizna kao građevinsko zemljište i da bude isplaćena po ceni od 1.200 do 1.300 dinara po kvadratu.

Blokadu radova na izgradnji auto-puta za danas su najavili i meštani sela opštine Lučani – Krstac, Lisice i Negrišori, ali su blokadu odložili do razgovara sa direktorom „Puteva Srbije“ Zoranom Drobnjakom, koji je najavio da će ih danas posetiti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar