U trendu

Meštani Pakovraća 12. dan blokirali radove na izgradnji auto-puta

Meštani Pakovraća nastavili su i danas, 12. dan za redom, blokadu firme za proizvodnju betona „Cemprom“ i ne dozvoljavaju da se nastave radovi na izgradnji deonice auto-puta Preljina-Požega.

Oni su zaustavili radove jer im još uvek nije isplaćena sva imovina koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta, a dobili su rešenja da će početi rušenje 10 kuća i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale da žive u tim kućama.

Učesnici blokade kazali su da ih niko od nadležnih još uvek nije posetio niti odgovorio na njihove apele za pomoć.

Jedan od učesnika blokade Radoslav Ćosić rekao je za agenciju Beta da su ga tek u petak, posle 11 dana blokade, posetili sudski veštaci iz Beograda da procene štetu na biljnim kulturama koje su nastale od izvodjenja radova na izgradnji auto-puta i da će ga za 15 dana obavestiti koliko ona iznosi.

Meštani ističu da od blokade neće odustati sve dok im ne bude isplaćena sva eksproprisana imovina i šteta na biljnim kulturama.

„Čeka nas žetva pšenice, branje kajsija i šljiva i mnogo drugih poslova, a mi, umesto da da se bavimo poljoprivredom, moramo da branimo naša ognjišta i zemlju jer od nje živimo“, rekao je jedan od učesnika blokade za Betu.

Meštani Pakovraća navode da oni mogu malo da iskoriste poljoprivredne plodove i da njihovo voće niko neće da kupi jer je prašnjavo zbog radova na izgradnji auto-puta i da jedino mogu da posle nego ga dobro operu od njega naprave rakiju.

Kažu da od blokade koja traje već 12 dana nemaju koristi, ni oni, ni gradjani, ni država i da blokada jedino odgovara kineskim izvodjačima radova na izgradnji auto-puta.

„Samo kineski radnici imaju korist od blokade. Oni ne rade, a od naše države će naplatiti penale što kasni izgradnja auto-puta“, rekao je jedan od učesnika blokade Miloš Nikolić.

Blokada firme za proizvodnju betona započela je pre 12 dana jer je 28. marta istekao zakup parcele na kojoj se firma nalazi.

Posle četiri dana blokade vlasniku parcele Radoslavu Ćosiću Gradska uprava u Čačku je ponudila da umesto zakupa otkupi tu parcelu, na šta je on i pristao, ali je ipak odostao od prodaje kada su mu kasnije javili da mu nude 181.000 dinara za 29,5 ari placa. To bi, prema njegovom proračunu, bilo oko 61 dinar za kvadratni metar.

Meštani Pakovraća čije se kuće i zemlja nalaze na trasi auto-puta ističu da su početkom aprila dobili obećanja na sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić da kuće neće biti srušene dok im ne budu isplaćeni i zemlja i kuće koji su eksproprisani, ali to nije ispunjeno.

Sudski procesi koje vode meštani Pakovraća koji nisu zadovoljni ponudjenom cenom za kuće i zemlju koje im se oduzimaju za izgradnju auto-puta, pokrenuti su pre više od dve godine i još uvek nisu završeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.