U trendu

Meštani Pakovraća i Baluge odbili predloge institucija i nastavljaju blokade izgradnje auto puta

Meštani čačanskih sela Pakovraće i Baluga odbili su nove predloge koje su dobili od predstavnika nadležnih institucija i nastavili blokade radova na izgradnji deonica autoputa Preljina-Požega i Preljina-Pojate, zahtevajući isplatu zemlje koja im je oduzeta za izgradnju tog puta.

Blokadu radova na izgradnji autoputa Preljina-Požega kroz Pakovraće meštani su počeli pre oko dva i po meseca, a pre osam dana blokadu radova na izgradnji autoputa Preljina-Pojate kroz Balugu.

Jedan od učesnika blokade u Pakovraću Miloš Nikolić rekao je agenciji Beta da ih je tokom vikenda posetio direktor Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak koji im je ponudio novu cenu za oduzetu zemlju, koja je prema njihovoj oceni i dalje neprihvatljiva.

„Ponudio nam je cenu za oduzetu zemlju koja je sada dva puta manja od cene koja je plaćena za neke parcele u Pakovraću koje su takodje oduzete u procesu eksproprijacije za izgradnju autoputa i to je za nas neprihvatljivo“, rekao je Nikolić.

Prema rečima meštana, koji protestuju dva i po meseca, problem je nastao kada je Gradska uprava Čačka „napravila grešku“ tako što je odredila dve različite cene za parcele iste kategorije koje su oduzete za izgradnju autoputa.

„Gradska uprava je procenila da je cena jedne parcele 1.440 dinara po kavdratnom metru, a cena parcele pored nje 200 dinara po kvadratnom metru. Zašto je tako uradjeno ne znamo, ali tražimo da sve eksproprisane parcele budu plaćene jednako“, rekao je Nikolić.

Meštani koji su bili nezadovoljni ponudjenom cenom za oduzetu zemlju podneli su tužbe, ali sudski procesi traju više od dve ili tri godine.

Nikolić je istakao da su meštani Pakovraća odlučni da nastave blokadu radova na izgradnji autoputa tako što na regionalnom putu Čačak-Lučani zaustavljaju vozila izvodjača radova, dok ostala propuštaju i blokiraju radove na parcelama koje još uvek nisu isplaćene.

Stanovnik sela Baluga Bratislav Simović rekao je agenciji Beta da su ih na blokadi radova na izgradnji autoputa Preljina-Pojate kroz to selo posetili tokom vikenda predstavnici „Koridora Srbije“ i tražili od meštana da prekinu sa blokadom radova, koju su počeli pre osam dana, uz obećanje da će im oduzeta zemlja biti isplaćena.

Simović je dodao da su meštani odbili da prekinu blokadu jer „Koridori Srbije“ nisu dali konkretnu ponudu o novoj ceni oduzete zemlje, niti su rekli kada će im zemlja biti isplaćena.

On je dodao da su meštani Baluge ogorčeni što se na nedavnom ročištu, 30. po redu, u Osnovnom sudu u Čačku u kome se već tri godine vode sudski postupci meštana koji su bili nezadovoljni ponudjenom cenom za oduzetu zemlju, nije pojavio niko od predstavnika „Koridora Srbije“, zbog čega ni to ročište nije održano.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar