U trendu

Meštani Pakovraća nastavljaju blokade ogorčeni što im se niko ne obraća

Meštani sela Pakovraće kod Čačka, koji su blokadama više od mesec dana zaustavili izgradnju deonice autoputa Preljina-Požega, ogorčeni su što još nema odgovora na njihove zahteve da im se isplati zemlja koja im je oduzeta zbog radova na tom putu.

Meštani su agenciji Beta kazali da su „ogorčeni što nadležni ćute i prave se da oni ne postoje“, ali da zbog tog „ignorantskog stava nadležnih institucija prema njima“ nastavljaju blokade i ne odustaju od zahteva.

Meštani Pakovraća blokirali su i danas, 15. dan zaredom, regionalni put za vozila izvodjača radova na izgradnji autoputa Preljina-Požega, dok ostala propuštaju, i nastavlili blokadu firme koja proizvodi beton za te radove, koju su počeli pre 35 dana.

Oni su rekli da su očekivali odgovor na njihove zahteve od Vlade Srbije ili od direktora Javnog preduzeća (JP) „Putevi Srbije“ Zorana Drobnjaka koji ih je pre 13 dana posetio na blokadi i obećao da će se založiti u Vladi da im se isplati oduzeta zemlja po presudama Opštinskog suda.

Drobnjak je tada najavio mogućnost da „Putevi Srbije“ odustanu od žalbe pred Višim sudom na presudjenu cenu za oduzetu zemlju, čime bi bili okončani sudski procesi meštana Pakovraća sa državom, koji traju više od dve godine.

Opštinski sud je presudio da se meštanima Pakovraća zemlja koja im je oduzeta za izgradnju autoputa, isplati po ceni od 1.200 do 1.400 dinara po kvadratnom metru, na šta su „Putevi Srbije“ uložili žalbu Višem sudu.

Prema rečima meštana, prvobitna cena koja im je ponudjena za kvadratni metar oduzete zemlje bila je od 30 do 200 dinara, zbog čega su se oni žalili.

Meštani Pakovraća i dalje traktorima i drugim vozilima blokiraju ulaz u firmu „Cemprom“ koja proizvodi beton za izgradnju autoputa, a blokadu su počeli pre 35 dana, jer su i pored toga što im nije isplaćena oduzeta imovina, dobili rešenja o rušenju 10 kuća koje se nalaze na toj trasi i prinudno iseljenje nekoliko porodica.

Prema njihovim rečima, protest su proširili na blokadu regionalnog puta zato što im se posle 20 dana blokade firme „Cemprom“ niko od nadležnih nije obratio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar