U trendu

Meštanin Slatine počeo štrajk gladju nezadovoljan cenom zemljišta koju je ponudila kineska …

Veći broj meštana sela Slatina, Brestovac i Metovnica, njih 870, odlučilo je da proda svoje zemljište ili objekte kompaniji Zidjin majning (Serbia Zijin Mining), koja na tom prostoru upravlja rudnikom bakra Čukaru Peki, ali njih 15 odbilo je ponude te firme uprkos Zakonu o eksproprijaciji iz 2015. godine na koji se poziva i Zidjin, a od kojih je jedan meštatnin danas odlučio da započne i štrajk gladju u znak protesta.

Žitelj Slatine Zlatibor Kračunović otpočeo je štrajk gladju ispred kompanije Zidjin majning, pošto nakon pregovora sa Zidjinom nije bio zadovoljan ponuđenom cenom.  

Kračunoviću je od katastra stiglo rešenje kojim se potvrđuje da 80 ari njegovog zemljišta pod šumom pripada kompaniji Zidjin, pa je danas seo na hoklicu kraj kapije te firme i rešio da, kako je naveo, bude istrajan.

„Ne želim da zaustavim rudarenje, ali ne želim da prodam svoju dedovinu. Insistirao sam da se rudarenje nastavi, ali da zemljište bude moje, a da mi kompanija plaća zakup, što oni ne žele. Kako bismo rešili problem bezbolno, zatražio sam da mi kupe 80 ari na Avali ili Kosmaju, ali zbog visoke cene oni su to odbili“, rekao je agenciji Beta Kračunović, otac troje dece.

Kračunović je u međuvremenu odbio dve ponude Zidjina za otkup.

Prva je bila 840.000 dinara, a nakon toga cena je bila duplo viša. 

Za zakup 80 ari šume Kračunović je od Zidjina zatražio 45 dinara po kvadratu zemljišta na 15 godina, ali je i to odbačeno kao neprihvatljivo.

Naveo je da je u njegovom vlasništvu i dodatnih osam hektara zemlje koja je po Prostornom planu takođe potrebna Zidjinu, pa bi po Zakonu koji je donela još uvek aktuelna Vlada Srbije, praktično ostao bez zemljišta. 

Povodom štrajka glađu ovog Slatinjana, danas se oglasila i kompanija Zidjin Majning, koja naglašava da se od 2016. godine aktivno obavlja otkup zemljišnih parcela, isključivo poštujući zakone Srbije, kao i međunarodne standarde i po većoj ceni od realne na tržištu.

„U cilju odgovornog odnosa prema lokalnoj zajednici u kojoj posluje, kompanija Zidjin obavila je otkup parcela po ceni značajno većoj od realne tržišne vrednosti. Ponude za otkup formirane su na osnovu procene tržišne vrednosti nepokretnosti od strane angažovanih licenciranih sudskih veštaka i u prisustvu vlasnika predmetnog zemljišta, a kompanija je uz procenjen iznos isplaćivala bonus od 100 odsto, kao i bonus od 50.000 dinara po katastarskoj parceli“, naveli su iz ove kineske kompanije.

Naglasili su da je za gradjevinske objekte, umesto realne tržišne cene, kompanija isplaćivala zamensku vrednost.

„U praksi to znači da je u slučajevima kada su na parceli postojali čak i oronuli i zapušteni objekti, kompanija plaćala troškove izgradnje potpuno novih objekta na drugoj, zamenskoj lokaciji i to u istoj kvadraturi, što je značajno povoljnije za vlasnika nepokretnosti“, naveli su iz Zidjina.

Na ovaj način, kako su ukazali iz Zidjina, „na obostrano zadovoljstvo meštana i kompanije“, do sada je otkupljeno više od 1.300 ha zemljišta od oko 870 vlasnika, ali je 15 vlasnika nekretnina odbilo ponude kompanije za kupovinu zemljišta i tražili su mnogo veću cenu od prosečne na tržištu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.