U trendu

Meteorolog najavio: Preokret – vraća se zima

Meteorolog Marko Čubrilo najavio je vetrovito vreme za danas, ističući da su u većem delu Vojvodine mogući vrlo jaki udari vetra.

Kako je naveo u svojoj Fejsbuk objavi, smirivanje se očekuje u drugom delu noći.

„Danas tokom dana, a uveče posebno na severu i severoistoku regiona, pre svega na severu Hrvatske i većem delu Vojvodine, mogući vrlo jaki udari severozapadnog vetra. Smirivanje u drugom delu noći. Materijalnu štetu poput one nad zapadnom Evropom za sada ne treba očekivati“, napisao je on na društvenoj mreži Fejsbuk.

Oluja „Ilenija“ prethodno je pogodila Nemačku, posebno severne i istočne delove.

Hiljade korisnika ostalo je bez struje, železnički saobraćaj obustavljen je u nekoliko nemačkih saveznih država, a prijavljeno je i da su poplavljeni brojni objekti.

Meteorolozi najavljuju da je ovo samo prvi udar, te da u narednim danima jaka oluja može da zahvati sve delove Nemačke.

U brojnim gradovima palo drveće blokiralo je saobraćajnice, a nadležni su stalno na terenu, kako bi rešili situaciju.

Prijavljena je i šteta na brojnim objektima. Doneta je odluka i o zatvaranju pojedinih mostova, jer su udari vetra išli i do 115 km/h.

Nemačka meteorološka služba objavila je u tvitu da je u ponoć registrovala brzinu vetra od 152 km/h na najvišem vrhu planinskog lanca Harc u severnoj Nemačkoj.

Imajući to u vidu postavlja se pitanje može li se to ponoviti i kod nas.

NAJAVA VETROVITOG VREMENADanas tokom dana, a uveče posebno na severu i severoistoku regiona, pre svega na severu…

Posted by Marko Cubrilo on Thursday, February 17, 2022

Magla na putevima, smanjena vidljivost
Kako je Čubrilo najavio, narednih dana veoma promenljivo vreme, u ponedeljak premeštanje jačeg hladnog frona uz padavine i prolazno olujni vetar.

„Posle 23. februara umereno zahlađenje uz temperature uglavnom u granicama proseka, sneg pretežno preko 700 metara nadmorske visine, ali je povremeno mući i ispod 500. Posle 25. 2. povratak jutarnjih mrazeva“, napisao je na svom Fejbuk profilu.

U toku noći ka petku moguća je nešto češća pojava kiše nad severom Srbije, zatim nad ostalim delom ove države.

„U petak ponovo pretežno sunčano i relativno toplo uz dnevni maksimum iznad i znatno iznad proseka uglavnom od +7 do +16, a ponegde i oko +18 stepeni Celzijusa, posebno na severoistoku BiH i jugozapadu Srbije gde će se najviše osetiti uticaj fenskog jugozapadnog vetra“, dodao je on.

On navodi da je moguće da sneg pada i u nižim predelima, naročito u Vojvodini.

„U subotu sledi promena vremena koji donosi hladan front ciklona nad zapadnom Evropom. Sneg moguć u noći ka nedelji na severozapdu Vojvodine u Srbiji. Nad ostalim predelima kiša i susnežica u nižim predelima, a sneg preko 800 mnv“, tvrdi on.

U nedelju sredinom dana na severozapadu regiona prestanak padavina uz moguće delimično razvedravanje, ističe Čubrilo.

Kako dodaje naredno novo pogoršanje vremena stiže već u ponedeljak.

„Ovog puta će reč biti o dosta jakom hladnom frontu. Doneće naoblačenje sa kišom, ponegde može biti i uslova za grmljavinske pljuskove. U zoni fronta vetar će biti jak i olujan, ponegde i orkanski severozapadni, sa udarima i oko 26m/s. Uz zahlađenje na planinama preko 700mnv treba očekivati prolazan ali vrlo jak sneg.“

NAREDNIH DANA VEOMA PROMENLJIVO, U PONEDELJAK PREMEŠTANJE JAČEG HLADNOG FRONTA UZ PADAVINE I PROLAZNO OLUJAN…

Posted by Marko Cubrilo on Thursday, February 17, 2022

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.