Mićović: Spomenik Pobednik je stabilan, građani da ne brinu

Spomenik Pobednik na Kalemegdanu je stabilan i nema nikakve bojazni da će se on srušti, izjavila je danas direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović.

Ona je, povodom pisanja pojednih medija da se spomenik nakrivio, poručila da građani, a i mediji mogu da budu mirni i da ne brinu.

„Sa Pobednikom se ne dešava ništa, on je tu gde jeste, neka građani budu mirni, a i svi mi zajedno i mediji“, rekla je Mićović podsetivši da je to spomenik kulture, ali i spomenik grada Beograda.

Kako je navela, 1996. godine urađen je projekat sanacije temelja Pobednika i tom prilikom ekspertska grupa statičara odlučila je da se spomenik, na osnovu rezultata tadašnjeg snimanja o njegovom horizontalom i vertikalnom kretanju, stabilizuje u nakrivljenom položaju.

„To je ekspertska procena naših najpoznatijih statičara u to doba i čim od 1996. godine do danas spomenik stoji takav kakav je nema nikave bojazni da će se on srušiti“, kazala je Mićović novinarima.

Podsetivši da se na Pobedniku trenutno obavljaju radovi na investicionom održavanju platoa oko spomenika, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda zatražio je i dodatna merenja, odnosno elaborat o horizontalom i vertikalnom kretanju spomenika.

„Kada budemo dobili rezultate tih merenja, ukoliko je potrebno, obaviće se i dodatni radovi na Pobedniku. Za sada nemamo podatke, očekujemno ih u narednih deset do 15 dana i tada ćemo obavestiti javnost šta će biti dalji radovi na spomeniku i da li će ih uopšte biti“, obrazložila je Mićović.

Podsetivši da je Pobednik podignut 1928. godine, ona je napomenula da se tada nije znalo na čemu leži njegova temeljna zona.

„Kada su prva istraživanja sprovedena na tu temu, 1989. godine, činjenice su potvrdile da se temeljna zona Pobednika nalazi delimično na nasipu, a delimično na srednjovekovnom zidu“, rekla je Mićović.

Kako je objasnila vremenom je došlo do neravnomernog sleganja tla, zbog čega se Pobednik nakrivio još tada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.