U trendu

Migranti pripremili novogodišnje paketiće za decu iz Bosilegrada

Najmladji stanovnici sa područja opštine Bosilegrad, deca rodjena u protekle dve godine, dobila su novogodišnje paketiće koje su za njih pripremili migranti i izbeglice iz Prihvatnog centra „Bosilegrad“.

Paketići su podeljeni mališanima u programu podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, a ovoj akciji pridružila se i opština Bosilegrad.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev istakao je na svečenoj dodeli paketića u sali Osnovne škole „Georgi Dimitrov“, održanoj u sredu, da su žitelji te opštine u prethodnom periodu „otvorenog srca ugostili migrantsku populaciju“.

„Naša ljudskost se ogleda u tome što sve ljude primamo raširenih ruku u Bosilegradu. Razmenjujemo sa njima našu kulturu i običaje, uživamo i radimo zajedno. Ovakvim akcijama još jednom pokazujemo da stvaramo lepšu i podsticajniju sredinu za život svih žitelja Bosilegrada“, naglasio je Zaharijev.

Mirjana Jovanović iz Komesarijata za izbeglice i migracije podsetila je da Prihvatni centar „Bosilegrad“ već dve godine pruža utočište za migrante i migrantkinje, pretežno porodice sa decom.

„Uloga Komesarijata u ovom gradu je prepoznata i lepo prihvaćena, kako od stanovnika, tako i od predstavnika lokalne samouprave“, izjavila je Jovanović.

Jelena Marić Luković ispred Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti istakla je da u svim situacijama treba da poštujemo različitosti medju ljudima i budemo tolerantni.

Podeli novogodišnjih paketića prethodio je performans kojim su migranti smešteni u Prihvatnom centru u Bosilegradu predstavili život zbog kojeg su napustili Iran. Oni su se domaćinima predstavili i muzičkim numerama, tradicionalnim nošnjama i muzičkim instrumentima.

Članovi folklornog ansambla „Mladost“ iz Bosilegrada izveli su interesantan kulturno-umetnički program.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.