U trendu

Miholjski susreti sela danas u Topoli

Stanovnici pet sela opštine Topola učestvovali su danas u manifestaciji „Miholjski susreti sela“, finansiranoj bespovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu.

Nanifestacija je održana u selu Ovsište, u rodnoj kući poznatog satiričara Radoja Domanovića, adaptiranoj u zavičajni dom otvoren za posetioce.

U bogatom programu prikazane su različite koreografije tradicionalnih igara, kao i vokalni oblici tradicionalnog muzičkog nasledja Šumadije, saopštilo je Ministarstvo za brigu o selu.

Učesnici su pokazali znanja i veštine u oblasti starih zanata- pletenju, vezu, tkanju, opančarstvu, a udruženja žena iz više sela takmičila su se za nagrade u najkreativnijem i najukusnijem pravljenju tradicionalnih jela i obrednih hlebova.

U kući Radoja Domanovića postavljena je izložba slika koje svedoče o izgledu Topole s početka 20. veka, gde je organizovano i nadmetanje satiričara iz Srbije.

„Sve ono što čini život na selu biće prikazivano kroz ‘Miholjske surete’. Drago nam je što se život vraća na selo. Ovih dana će se u raznim krajevima Srbije takmičiti svi, od najmladjih do najstarijih i na najlepši mogući način prikazaće istoriju, kulturu i tradiciju našeg naroda“, rekla je otvarajuči manifestaciju vršilac dužnosti sekretara Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović.

Predsednik opštine Topola Igor Petrović pohvalio je programe Ministarstva za brigu o selu, ističući da ih podržva i struka, Akademijski odbor za selo SANU i Nacionalni tim za preporod sela Srbije.

Prema Uredbi o utvrdjivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje „Miholjskih susreta sela“, koju je Vlada Srbije donela jula ove godine, mesto održavanja ove manifestacije može biti u svim naseljenim mestima-selima na teritoriji Srbije, a održava se u periodu od 1.oktobra do kraja 2021. godine.

Podnosioci prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, a predsednik Komisije za dodelu ovih sredstava je pesnik Ljubivoje Ršumović.

Dodeljeno je do 500.000 dinara po prijavi, a aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo više sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave imaju za cilj obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno – istorijskog nasledja, istaklo je Ministarstvo.

U ovim susretima učestvovaće više od 900 sela a očekuje se da će okupiti oko 100.000 učesnika i posetilaca.

Snežana Petrović otvorila je danas u Topoli i 58. Oplenačku berbu, tradicionalnu manifestaciju koja se četiri decenije organizuje u slavu groždja, vina, vinograda i vinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.