U trendu

Miljanović: Sa rezultatima istrage o nesreći u rudniku Soko javnost će biti upoznata

Preliminarne rezultate istrage o nesreći u rudniku „Soko“, kada je stradalo osam rudara, očekujemo u toku nedelje i o njima će javnost biti detaljno upoznata, rekao je pomoćnik minstarke rudarstva i energetike Dejan Milijanović.

On je za televiziju Insajder rekao da sve nadležne institucije, rudarska inspekcija, policija, i tužilaštvo „rade svoj posao“, saopštilo je resorno ministarstvo.

Naveo je da rudnik „Soko“ spada u visokorizične rudnike i da poseduje najsavremeniju opremu za detektovanje metana.

Naveo je i da će „istraga sve objasniti“.

„Kada je reč o oprezu, uvek se rudari upozoravaju na to i podsećaju na poštovanje najstrožih mera zaštite i bezbednosti na radu, a posebno u visokorizičnim jamama“, rekao je on.

Naveo je da rudnik „Soko“ ima najsavremeniju opremu za detektovanje procenta metana, te ukazao da je „u trenutku nesreće bilo 96 procenta ovog gasa u rudničkoj prostoriji“.

„Tako velika koncentracija zauzela je kompletnu zapreminu prostorije i nije ostavljena mogućnost rudarima da reaguju“, rekao je on.

Naveo je da je „metan čest pratilac ležišta uglja, naročito kod ovakvih rudnika“ gde, kako je kazao,“postoji rezervoar metana u velikoj koncentraciji i pod velikim pritiskom“.

„Postoje i preduzete su prethodne radnje, ali nažalost, ova profesija uvek ostavlja dozu rizika“, rekao je Milijanović.

On je rekao da rudnik „Soko“ radi od 1908. i da je u prethodnim nesrećama poginulo 57 rudara.

Naveo je i da je „visokorizična jama, gde uvek postoji situacije koje je nemoguće predvideti“.

„Eksploatacija se neće nastaviti da se obavlja dok se ne završi istraga i dok stručne službe ne donesu odluku o tome“, zaključio je Milijanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.