Milosavljević: Gradski prevoz biće jeftiniji i brži

Novi model unapređenja gradskog prevoza doneće niže cene i brži prevoz što će doprineti smanjenju gužvi i povećanju naplate, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević i dodao da je u planu izmeštanje okretnica iz centralnog gradskog jezgra.

On je rekao da su do sada sugrađani koji su išli od centra grada do Lazarevca plaćali mesečnu kartu od 7.740 dinara, dok će po novom tarifnom sistemu ta karta koštati 4.990 dinara.

„To znači da je smanjenje ove karte 35 procenata i to je ozbiljno sniženje i pokazuje jedan socijalni aspekt ove cenovne politike. Rezultat dosadašnje nelogične cenovne politike je da je u obodnim opštinama prevoz koristilo 240.000 ljudi, a mesečno se kupovalo svega 11.000 karata“, rekao je Milosavljević.

On je dodao da je politika grada da se isprave sve nelogičnosti a sugrađanima da podsticajna cenovna politika, ali će se insistirati da ona bude oštovana.

On je naglasio da je, ako se posmatra cena mesečne karte koju koriste zaposleni u Beogradu, a koja za zonu 1 i 2 iznosi 3.275 dinara, ona najjeftinija u Evropi.

„Jedan zaposleni ili student u proseku obavi 110 vožnji mesečno. Računica govori da je cena karte za zasposlene ispod 30, a za studente 10 dinara“, rekao je Milosavljević i apelovao na sugrađane da koriste mesečnu kartu.

On je precizirao da će sada cena za studente u centralnoj gradskoj zoni ostati ista, a za one do krajnjih opština cena će se smanjiti za 31 procenat, a isto je i za penzionere, dok se za one preko 65 godina cena neće menjati.

Procene su, kako je rekao, da će se podsticajnom politikom uticati na veći promet mesečnih karata.

„Mesečno nedostaje oko 250 miliona dinara, a u Beogradu ima oko 530.000 zaposlenih, dok mesečnu kartu ima oko 105.000, dok u centralnoj i gradskoj zoni ima oko 1,3 miliona stanovnika, a mesečnu kartu koristi 250.000 ljudi“, kazao je Milosavljević.

Preporuka preduzećima da kupuju markice zaposlenima i dalje važi,  jer je svuda u svetu tendencija da se koristi javni prevoz, dadao je Milosavljević.

On je naglasio da je nemoguće da se socijalna politika vodi samo preko javnog prevoza i ponovio da Grad vodi odgovornu socijalnu politiku.

„Novi model unapređenja gradskog prevoza i smanjenja cena treba da doživi javnu podršku  upravo jer je urađen sistemski“, rekao je Milosavljević.

On je dodao da GSP preduzeće koje mora da se restruktuira sistemski, a ne brzo.

„Javni prevoz je žila kucavica grada i unapređuje kvalitet života. Radili smo na ovome više od sedam meseci kako bismo došli do jednog novog predloga i nove mreže linija“, rekao je Milosavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.