U trendu

Ministar će ubuduće moći da smeni direktora škole?

Novim zakonskim rešenjima predviđeno da ubuduće ministar može da smeni direktora škola, što do sada nije bio slučaj, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

„Zakonima je do sada falila efikasnost. U saradnji sa drugim zemljama -Češkom, Mađarskom, Slovenijom i oni su shvatili da su državu razvlastili potpuno“, rekao je Šarčević.

On je gostujući na TV Pink pojasnio je da će se direktori škola birati tako što će kompletnu proceduru obavljati komisije koje rade u školama, školski odbori – kao i do sada, ali da poslednju reč na izbor direktora daje ministar koji može i da ga smeni.

Nacrt zakona uskoro treba da uđe u javnu raspravu, a osim tog sistemskog zakona ministarstvo je radilo još pet zakona.

„Nama jeste cilj da se direktor ne ponaša kao da je sindikalac. Kolektiv ga podržava, a on da bi imao većinu ponaša se sindikalno. Nema autoritet da kaže „gospodo zvonilo je svi na čas“. Kada vidite da čas ne kasni uspela je reforma obrazovanja u Srbiji“, kategoričan je ministar.

Dodaje da je u starom zakonu za direktore stajalo „stara se“, a da u nacrtu novog zakona sada stoji „dužan je“, „u obavezi je“. Pojašnjava i da direktor po novom zakonu na toj funkciji može ostati neograničen broj mandata, ali može biti smenjen i za mesec dana, odnosno sve zavisi da li zna ili ne zna da radi svoj posao.

Ministar kaže da ga nije iznenadilo to što je Srbija na zvaničnom sajtu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu našla među zemljama koje bi mogle postati „superzvezde“ svetskog obrazovanja.

Kako kaže to je prirodan sled događaja jer je Univerzitet u Beogradu ostvario napredak na Šangajskoj listi, zatim porast broja studenata, više objavljenih stručnih radova, ali i porast BDP u Srbiji.

Govoreći o odevanju učenika u školi i nošenju mobilnih telefona, on je rekao da to ne treba zakon da uređuje već da postoje pravilnici.

„Ne morate da menjate zakon da bi nekom oduzeli telefon, postoje pravilnici. Sadašnji zakon reguliše red u školi“, pojašnjava Šarčević.

Upitan žbog čega u privatnom sektoru sve dobro funkcioniše, dok je u državnom drugačije, ministar je rekao privatni sektor mora da dokaže da vredi ili ga nema na tržištu.

“ U državnom radio ne radio primaju se pare. Mi radimo izmenu da se samo kvalitet može smatrati vrednošću“, kaže Šarčević i dodaje da će se raditi obuka direktora, eksterna evaluacija.

Govoreći o dualnom obrazovanju on je rekao da je cilj da se dualno obrazovanje uvede ne samo u trogodišnje stručne škole, već i u četvorogodišnje škole, fakultete.

„Sa 150 kompanija već imamo dogovore. U planu upisa učestvovaće lokalne samouprave, Privredna komora, Nacionalna služba za zapošljavanje“, pojašnjava ministar.

Govoreći o uvođenju uniformi u škole on kaže da to nije vraćanje starih kecelja, već uvođenje uniformisane odeće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.