U trendu

Ministar prosvete Srbije sa srednjoškolcima koji su protiv koncepta državne mature

Ministar prosvete Srbije, Branko Ružić razgovarao je danas u Ministarstvu s predstavnicima neformalnog udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“, Lukom Babićem, Doroteom Vasić i Stefanom Markovićem, koji su tražili da se odustane od koncepta državne mature i za to su podneli peticiju s 25.000 potpisa.

Ružić im je rekao da je cilj državne mature da olakša upis, smanji stres i unapredi kvalitet obrazovnog sistema. „Neće se sigurno uvesti nametanjem i ne sme da bude na uštrb svih onih kojima je namenjena, a to je skoro 66.000 srednjoškolaca. Ono na čemu uvek insistiram je dijalog, potpuna informisanost svih aktera, uz nultu toleranciju na moguća iznenađenja“, piše u saopštenju Ministarstva.

Ministar je izjavio da ne treba dozvoliti da se pitanje državne mature ispolitizuje i pitao učenike da mu navedu ime osobe iz Ministarstva koja im je, kako je plasirano u medijima, kazala da se „oni ništa ne pitaju“ o državnoj maturi, kako bi ta osoba snosila sankcije.

Predstavnici udruženja naveli su da ta osoba nije iz Ministarstva, zatražili prelazni period za uvođenje državne mature i doneli su listu pitanja o državnoj maturi, na koja će im odgovoriti Ministarstvo prosvete.

„Mi razumemo vašu poziciju, da se nađe najbolje rešenje. Mi smo tu da vam pomognemo, da budemo konstruktivna strana u dijalogu i da zajedno nađemo najbolje moguće rešenje. Mi smo deca koja žele da ostanu u Srbiji“, naveo je Luka Babić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.