U trendu

Ministarstva: Ne okrećimo glavu od nasilja nad ženama, nije porodična stvar

Država će formirati sveobuhvatni registar podataka počinilaca svih oblika rodno zasnovanog nasilja, najavila je danas na sednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost njegova predsednica, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Ona je rekla da se ovim registrom predviđa kontinuitet praćenja ponašanja prijavljenih lica i omogućava unapređenje procene rizika svih oblika rodno zasnovanog nasilja i uslova za preventivno reagovanje.

Po njenim rečima, pored ukazivanja društvu na tu vrstu nasilja i koordinaciji svih institucija, potrebno je i da mediji ne izveštavaju o tim slučajevima na tabloidan i senzacionalistički način.

„Želimo da ohrabrimo žene da prijave nasilje. Međutim, neophodno i da njihovo okruženje, ako je upoznato da se dešava, to i prijavi a ne da okreće glavu uz opravdanje kako se radi o privatnoj stvari“, poručila je Gojković na Dan sećanja na žene žrtve nasilja – 18. maj.

Podsetila je da je ove godine 18 žena izgubilo život u porodičnom ili partnerskom nasilju, a za poslednjih deset godina više od 300.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov, konstatovao je da se podaci o stradalim ženama u rodno zasnovanom nasilju razlikuju u zavisnosti od izvora, i predložio da ih saopštava Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Smatram da bi, u skopu izmena Krivičnog zakonika, trebalo da se femicid inkrimiše kao posebno krivično delo“, naveo je Žigmanov.

Savetnica u Ministarstvu pravde, Snežana Radanović, rekla je da je to ministarstvo pripremilo izmene Krivičnog zakonika uskadu sa inicijativom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se pooštri kaznena politika za krivično delo nasilje u porodici i za dela protiv polnih sloboda.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Plamena Halačeva, ukazala je da je nasilje nad ženama globalni fenomen, postoji u svim društvima, kao i da se „nedovoljno prijavljuje mada su statistike prilično mračne“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.