U trendu

Ministarstvo: Da svi relevantni društveni akteri podrže rad i razvoj civilnog društva

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pozvalo je danas sve u Srbiji da prepoznaju značajan doprinos civilnog društva u unapređenju stanja u najrazličitijim oblastima i da podrže njegov rad i dalji razvoj.

Ministarstvo je, povodom 27. februara, Međunarodnog dana nevladinih organizacija, pozvalo „sve relevantne društvene aktere u Srbiji“ na zajednički rad sa civilnim društvom, kroz otvoreni dijalog i saradnju, na kreiranju kvalitetnijeg društva zasnovanog na demokratskim vrednostima.

U saopštenju je ukazano na važnu ulogu civilnog društva, koje počiva na postojanju i radu nevladinih organizacija u najrazličitijim oblastima društvenog života.

Iz Ministarstva su poručili da civilno društvo tu ulogu ostvaruje podstičući, kreirajući, ali i sprovodeći brojne aktivnosti od direktnog značaja za dobro građana i građanki.

„Od posebne je važnosti za svako društvo i državu obezbeđivanje podsticajnog okruženja za funkcionisanje i dalji razvoj civilnog društva, ali i dijalog i uspostavljanje sistemske saradnje civilnog i javnog sektora“, navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo smatra da to „predstavlja osnovu za kvalitetnije kreiranje i implementaciju javnih politika“.

„Polazeći od tih vrednosti, Vlada Srbije i (resorno) Ministarstvo kontinuirano sprovode različite i brojne aktivnosti kako bi podstakli partnerstvo ova dva sektora“, dodaje se u saopštenju.

Napominje se da je to partnerstvo naročito važno u složenim reformskim procesima koji se sprovode.

Naglašeno je da je prošle godine usvojena Strategija za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Srbiji za period od 2022. do 2030.

Ta strategija, ukazuje se, prepoznaje potrebe za daljim unapređenjem saradnje i utvrđuje prioritete u Akcionom planu.

„Fokus aktivnosti usmeren je na formiranje Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva, kao jednog od najvažnih institucionalnih mehanizama saradnje javnog i civilnog sektor“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.