U trendu

Ministarstvo kulture: Protiv prodaje Memorijalnog kompleksa Boško Buha kod Prijepolja

 Predstavnici ministarstva kulture su danas preneli Inicijativi za obnovu Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ na Jabuci, kod Prijepolja da se to ministarstvo protivi prodaji tog kompleksa.
Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić je kazala i da je to ministarstvo posvećeno pronalasku odgovarajućeg rešenja za njegovu revitalizaciju, saopštilo je ministarstvo kulture.

Vanušić je kazala da je stav ministarstva „da neće biti javne prodaje Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“  s obzirom da se, kako je dodala, radi o kulturnom dobru od izuzetnog značaja.

Prema njenim rečima, to dobro, po zakonu ne može biti prodato bez prethodne saglasnosti nadležnih organa i institucija, zbog čega je ministarstvo u dva navrata obustavilo javnu licitaciju.

Na sastanaku je ukazano da je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture izvršio uvid u stanje Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“, navodi se u saopštenju.

Zavod, kako je saopšteno,  radi na utvrđivanju mera zaštite, prikupljanju tehničke i istoriografske dokumentacije u cilju pripreme detaljnog Programa zaštite, revitalizacije i uređenja kompleksa.

Vanušić je napomenula da će ministarstvo kulture, u saradnji sa republčkim institucijama, raditi na rešavanju imovinsko-pravnih pitanja.

Na sastanku je rečeno i da je zaštita ratnih vojnih memorijala regulisana zakonom u nadležnosti ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, te da će se sva pitanja rešavati zajednički.

Naglašen je i značaj rada na studiji izvodljivosti „koja će ukazati na najbolja rešenja u vidu dalje namene tog kompleksa i njegove samoodrživosti“, dodalo je ministarstvo.

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ posvećen je pionirima i omladincima poginulim u Narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svetskom ratu, piše na sajtu opštine Prijepolje.

Povod za stvaranje tog memorijala je obeležavanje mesta gde je 27. septembra 1943. poginuo borac-bombaš i narodni heroj Boško Buha.

Uređenje memorijala počelo je 1964, a odlukom Skupštine opštine Prijepolje od 30. maja 1986. on je proglašen  kulturnim dobrom od izuzetnog nacionalnog značaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.