U trendu

Ministarstvo: Neće više od 3.000 lekarki ići u penziju

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da nisu tačni pojedini medijiski natpisi da će 3.500 lekarki sprecijalista otići u penziju 12. oktobra, već je to broj onih koje će tada ispunjavati propisani uslov za starosnu penziju što, kako navode, ne znači da će sve i biti penzionisane.

„Na dan kada počne da se primenjuje Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, 12. oktobra, 3.500 lekarki će ispunjavati propisani uslov za starosnu penziju, ali to ne znači da će sve i biti penzionisane i da će se na taj način ugroziti funkcionisanje zdravstvenog sistema“, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva navode i da Zakon propisuje da se penzionišu oni koji za to imaju navršene uslove za odlazak u starosnu penziju, osim ukoliko postoji potreba za datim radnim mestom i daljim angažovanjem radi kontinuiteta procesa rada, te da je u tom slučaju, sporazumni nastavak rada dozvoljen.

Svaki lekar koji ispunjava ulove za odlazak u starosnu penziju, a za njegovim radom postoji potreba zbog stručnog i kontinuiranog obavljanja poslova zdravstvene zaštite moći će da napravi sporazum o nastavku radnog odnosa.

Sa druge strane, svi koji ispunjavaju uslov za odlazak u penziju, a za njihovim radom ne postoji potreba, biće penzionisani, poručuju nadležni.

„Ministarstvo zdravlja odgovorno pristupa procesu racionalizacije i ni jednim svojim potezom neće ugroziti obavljanje poslova zdravstvene zaštite u zdravstvenim uslovima“, ističe se u saopštenju.

Racionalizacija će se, ističu, pre svega odnositi na nemedicinsko osoblje, koje u našoj zemlji daleko premašuje broj koji je standard u Evropi.

Kada je reč o nedostatku specijalista, iz resornog ministarstva podsećaju da su izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, olakšano odobravanje stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika i saradnika.

„Ministarstvo je prošle godine odobrilo više od 1.600 specijalizacija i užih specijalizacija, a ove godine je odobreno 433 specijalizacija, dok se trenutno razmatra još više od 1.000 novih zahteva za odobravanje. To je samo prvi korak u ispravljanju katastrofalne zdravstvene politike iz prethodnih godina, čije posledice još osećamo“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Minstarstvo u proteklih godinu dana u radni odnos na neodređeno vreme u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže, primilo 1.951 zdravstvenog radnika, a od toga 834 lekara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar