U trendu

Ministarstvo odbrane: Nabavka deo godišnjeg plana

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je javna nabavka za usluge medija monitoringa deo godišnjeg plana javnih nabavki tog ministarstva za 2020. godinu, koji je donet početkom godine, a njeno pokretanje planirano za mart mesec.

Navodi se da je Uprava za odnose sa javnošću u skladu sa zakonom i funkcionalnim nadleznostima pokrenula ovu nabavku jer su sve organizacijske celine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obavezne da realizuju svoje redovne i planske zadatke kao i dodatne zadatke proistekle iz odluke o uvodjenju vanrednog stanja.

Dodaje se da je ta nabavka jedan od načina sagledavanja i unapredjenja rada Uprave za odnose sa javnošću, kao i da opravdanost takve aktivnosti „potvrdjuje podatak da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije institucija u koju gradjani Srbije imaju najviše poverenja“.

„Ministar odbrane Aleksandar Vulin niti je tražio navedenu nabavku niti ona ima bilo kakve veze sa ličnim rejtingom osobe koja obavlja javnu funkciju, već se odnosi na rejting ministra odbrane ko god da obavlja ministarsku funkciju i samo je jedan od pokazatelja ukupne medijske eksponiranosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“, navedeno je.

Dodaje se da Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane više od deset godina pribavlja uslugu „media monitoringa“, koji sadrži standardne zahteve – pres-kliping, elektronski kliping, veb-kliping, prenos medijskih objava, naslovne strane štampanih medija, alarm-kliping i eksponiranost ministra odbrane na mesečnom nivou u medijima.

„Te usluge pribavljaju se na godišnjem nivou, obnavljaju se redovno i transparentno i nisu ni u kakvoj vezi personalno, sa ličnošću koja obavlja dužnost ministra odbrane. Ekponiranost ministra odbrane jedan je od pokazatelja kojima Uprava za odnose sa javnošću meri medijsku prisutnost aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u javnosti“, navodi se.

U saopštenju su podsetili da su to ministarstvo neke redakcije „napadale i prethodnih godina za istu stvar“, bez obzira što sva ostala ministarstva u Vladi imaju iste nabavke, pa je, kako su ocenili, „interesantno da im je zanimljivo samo Ministarstvo odbrane“.

Više nevladinih organizacija i predstavnici nekih političkih stranaka zatražili su danas smenu ministra odbrane Aleksandra Vulina jer je u toku vanrednog stanja raspisana javna nabavka usluge merennja njegovog rejtinga i popularnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.