U trendu

Ministarstvo odbrane: Navodi portala omalovažavanje napora VTI i odbrambene industrije Srbije

 Ministarstvo odbrane odbacilo je danas navode portala Balkanska bezbednosna mreža o  započetim ali nikad završenim projektima opremanja Vojske Srbije (VS) novim naoružanjem, kao pokušaj „omalovažavanja aktuelnih napora Vojnotehničkog instituta i Odbrambene industrije Srbije“ usmerenih na „efikasno i ekonomično unapredjenje operativnih sposobnosti VS“.

Reagujući na tekst portala u kom je nekadašnji čelnik Vazduhoplovno-tehničkog instituta (VTI) general potpukovnik u penziji Sava Pustinja ocenio da problem nedovršenih projekata ima dugu predistoriju i da je rezultat lošeg rukovodjenja i nestručnosti, iz Ministarstva odbrane su ocenili da je „uvaženi general koji je penzionisan pre 25 godina, evidentno govorio sa tačke gledišta ranih devedesetih prošlog veka, kada su sveukupni kapaciteti za razvoj i proizvodnju naoružanja tadašnje države bili u potpuno drugačijim okvirima nego što je to danas slučaj“.

Iz tog resora su naveli da „nijedan od četiri projekta“ pomenuta u tekstu Balkanske bezbednosne mreže, nije u sferi avijacije u kojoj je, kako se navodi, „general Pustinja potvrdjeni stručnjak“. 

„Njegova izjava da su napravljeni pogrešni potezi u smislu kadrovske politike i ‘razjurivanja’ stručnjaka, loše organizacije i slično, očigledno opisuju period posle 1992. godine kada su spojeni Vazduhoplovni i Institut naoružanja (KoV-a), a može se direktno primeniti na razdoblje 2005-2006. godine kada je došlo do neplanskog i nenajavljenog otpuštanja oko 600 inženjera i istraživača iz sastava VTI, čime su prepolovljeni istraživački kapaciteti Instituta i drastično smanjeni njegovi efektivi“, piše u saopštenju. 

Ocenjuje se da takva situacija „definitvno nije posledica rada aktuelnog menadžmenta VTI, VS i Ministarstva odbrane“ i dodaje da je izvršena je „korekcija u strategiji razvoja naoružanja i menadžmentu resursima Vojnotehničkog instituta, kako bi se raspoloživi ljudski i materijalni razvojni kapaciteti skoncentrisali na razvoj i modernizaciju onih sistema naoružanja koji će doprineti podizanju potrebnih operativnih sposobnosti vojske na znatno efektivniji i efikasniji način, nego što je bilo do tad“.

„O napretku u odnosu na prethodni period jasno govore ostvareni rezultati, odnosno da je prosečan broj sredstava naoružanja razvijenih, testiranih i uvedenih u naoružanje Vojske Srbije od strane VTI povećan sa pet na više od 20 godišnje u periodu od 2018. pa nadalje“, piše u saopštenju.

Portal Balkanska bezbednosna mreža preneo je ranije da se u arsenalu Vojske Srbije i dalje ne nalaze modularni lanser raketa „Morava“, samohodna haubica „Sora“, protivoklopni sistem „Bumbar“ ili sistem za otkrivanje neprijateljske artiljerije „HEMERA“, a stručnjaci smatraju da su loše rukovodjenje i nestručnost glavni uzrok loše realizacije projekata.

„Sudbina četiri velika projekta razvijana proteklih godina i dalje se ne nazire. Njihova budućnost ne može da se uvidi ni iz izjava zvaničnika. Na sajtu Vojnotehničkog instituta (VTI) nalaze se u rubrici ‘tekući projekti'“, piše taj portal.

Portal je naveo i da je razvoj sistema „Morava“ počeo 2011. godine, dok je laki protivoklopni sistem „Bumbar“ počeo da se razvija još devedesetih godina prošlog veka. Haubica „Sora“ predstavljena je 2011. godine a iako se još pre sedam godina najavljivao ulazak u naoružanje, to se nije dogodilo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.