U trendu

Ministarstvo odbrane: Srbija ispunila sve medjunarodne obaveze u slučaju aviona koji se srušio

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Srbija ispunila sve medjunarodne obaveze i postupala u skladu sa svim važećim medjunarodnim propisima“, te dosledno poštovala medjunarodno pravo.

„Organizacija leta koji je imao rutu od Niša, sa tehničkim sletanjima u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i krajnjom destinacijom Dakom, niti izbor kompanije za transport, nisu bile u nadležnosti Srbije, a takodje Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tudjih teritorija, jer je to suverena odluka svake države“, navedeno je u saopštenju.

Avion Antonov-12, koji je u vlasništvu ukrajinske kompanije Meridian LTD, prevozio je oko 11,5 tona proizvoda srpske namenske industrije, a vlasnik robe bila je privatna kompanija „Valir“ iz Srbije, podseća se u saopštenju.

Srbija je, dodaje se, izdala saglasnost za izvoz naoružanja, čiji je dozvoljeni krajnji korisnik bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša, a odobrila je i izvoz i transport školskih i svetlećih minobacačkih mina

„Dozvola bi bila izdata i da se radi o bojevoj municiji ili bilo kojoj drugoj vrsti naoružanja, s obzirom da je Bangladeš dozvoljeni krajnji korisnik i da je izvoz ovoj zemlji apsolutno u skladu sa zakonom“, piše u saopštenju.

Ministarstvo odbrane zaključilo je da su „pojedini domaći i inostrani krugovi razočarani“ što im je, kako je navedeno „razobličena prvobitna laž“ da je Srbija transportovala naoružanje Ukrajini, i nastavljaju sa plasiranjem novih izmišljotina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.