U trendu

Ministarstvo: Potrebno tri puta više novca za medije iz lokalnih budžeta

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je danas da je minimum novca koji treba garantovati medijima u lokalnim samoupravama jedan odsto budžeta, odnosno čak tri puta više nego što su gradovi i opštine u proseku izdvajali za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

„Imajući u vidu činjenicu da su izdvajanja za medije u lokalnim samoupravama pre povlačenja države iz vlasništva u medijima na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima bila višestruko veća, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da je minimum novca koji treba garantovati medijima jedan odsto budžeta, što je trostruko više od ovogodišnjeg proseka“, navedeno je u saopštenju.

Istraživanje koje je to ministarstvo sprovelo u opštinama i gradovima u Srbiji pokazalo je da je za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti informisanja bilo izdvojeno od 0,01 do 2,81 odsto, odnosno u proseku 0,37 odsto budžeta za ovu godinu.  

Samo 18 gradova i opština u budžetu za 2017. godinu opredelilo je izmedju jedan i dva odsto za projektno sufinansiranje medija.

Rekorder po dodeli novca poreskih obveznika za medije je Novi Pazar sa 2,81 odsto budžeta (56,4 miliona dinara), a sledi Kovačica koja je planirala 2,1 odsto godišnjih rashoda (15 miliona dinara) za medijske konkurse.

Opštine Gadžin Han, Kostolac, Rekovac i Smederevska Palanka odgovorile su Ministarstvu kulture i informisanja da za projektno sufinansiranje medija nisu planirali sredstva, dok iz Požarevca, Arilja, Žitoradje, Ćićevca i Priboja nisu odgovorili Ministarstvu kulture i informisanja.

U apsolutnom iznosu najviše novca za medije izdvaja Beograd – 76 miliona dinara, što je svega 0,08 odsto budžeta glavnog grada.

„Ministarstvo kulture i informisanja zalagaće se da se izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakonom o budžetu za 2018. godinu obezbede dodatni transferi lokalnim samoupravama za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, kako bi lokalnim medijima bilo na raspolaganju najmanje jedan odsto budžeta opština i gradova“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.