U trendu

Ministarstvo pravde pripremilo novu Nacionalnu strategiju za ostvarivanje prava žrtava

Ministarstvo pravde saopštilo je danas da je pripremilo predlog nove Nacionalne strategije za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela u Srbiji za period 2019-2025. godine, sa pratećim Akcionim planom.

Predlog je izradjen zajedno sa drugim nadležnim organima i civilnim sektorom, a u cilju jačanja institucionalnog sistema ostvarivanja prava žrtava u Srbiji, kao i njegovog usaglašavanja sa evropskim standardima, navodi se u saopštenju ministarstva.

Uspostavljanje nacionalne mreže službi podrške, kao i unapredjenje zaštite žrtava i svedoka krivičnih dela i podizanje svesti o pravima žrtava i svedoka krivičnih dela, neki su od ciljeva te strategije.

„Uspostavljanjem mreže službi za podršku žrtvama i svedocima na teritoriji cele Srbije značajno će biti unapredjena zaštita prava žrtava, biće smanjenja mogućnost sekundarne viktimizacije i obezbedjena standardizacija procedura za individualne procene potreba žrtava, kao i jednaka geografska rasporedjenost ovih službi“, obrazložilo je Ministarstvo pravde.

Naglašava se da će biti jasno definisani standardi kvaliteta i mehanizmi odgovornosti pružalaca pomoći, kao i procedure postupanja sa žrtvama krivičnih dela, što će, kako tvrde, obezbediti da svaka žrtva bilo gde u Srbiji dobije isti kvalitet usluge i isti nivo zaštite bez diskriminacije.

Dodaje se da je u planu i da Vlada Srbije formira Koordinaciono telo za podršku žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji, koje, pored ostalog, treba de prati i analizira mere usmerene na unapredjenje položaja žrtava krivičnih dela.

Povodom Evropskog dana žrtava, koji se obeležava danas, Ministarstvo pravde ukazuje da je potrebno ulagati kontinuirane napore na unapredjenju ostvarivanja prava žrtava, kako u smislu njihove krivično pravne zaštite, tako i jačanja svesti celokupnog društva o podršci koja treba da bude sveobuhvatna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.