U trendu

Ministarstvo prosvete Srbije: Sve spremno za početak školske godine, iz EU traže naš model

Nema nedoumica direktora škola u Srbiji koji su najavili da spremno dočekuju početak školske godine, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo je navelo da je državni sekretar Dušan Kićović izjavio danas da su predstavnici školskih uprava i direktori škola to rekli proteklih dana na sastancima o pripremi nove školske godine.

Kićović je, kao potvrdu dobrog organizovanja nastave u Srbiji u vreme pandemije naveo to što je od Sindikata obrazovanja Srbije Sindikat obrazovanja Slovenije (SVIZ) „tražio da im se dostave modeli nastave koju je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za osnovne i srednje škole u Srbiji“.

Kićović je naveo da je i iz drugih zemalja EU bilo sličnih zahteva.

„Drago nam je da i zemlje Evropske unije žele da vide naše modele koje smo pripremili kako bi obrazovno-vaspitni rad bio realizovan u najboljem interesu svih učesnika, poštujući epidemiološke zdravstvene mere“, rekao je Kićović.

Sindikat obrazovanja Srbije je saopštio da je, kada su zbog pandemije sredinom marta zatvoreni obrazovni sistemi širom sveta, „odgovor naših prosvetnih vlasti… bio izuzetno efikasan i uz mnogo napora svih učesnika sistema obrazovanja školska godina je privedena kraju“.

Sindikat je naveo da je o tome govorio na „brojnim online konferencijama“, što je objavljeno na sajtovima svetske Internacionale obrazovanja i Evropskog komiteta sindikata obrazovanja.

Za mnoge učesnike tih konferencija bila je značajna informacija iz Srbije o „detaljnim pripremama i preporukama zdravstvenih i prosvetnih vlasti o preduslovima za bezbedan boravak dece i rad zaposlenih u vrtićima“, što je Sindika obrazovanja poslao Francuskoj, Italiji, Švedskoj i drugim zemljama.

Preporuke i stručna uputstva Ministarstva prosvete u saradnji s Kriznim štabom Vlade Srbije, sadrže „razrađene modele organizovanja nastave… za bezbedan početak nove školske godine“, uz konsultacije sa sindikatima, dok u „mnogim zemljama još ne znaju modeli početka školske godine ili zaposleni o njima saznaju iz sredstava informisanja“, saopštio je Sindikat.

„U dnevnoj komunikaciji sa kolegama iz regiona (ex YU) dobili smo uveravanja da se kod nas najdalje otišlo sa razradom mera povratka u obrazovne ustanove u uslovima pandemije, pa smo ih upoznali sa predviđenim uputstvima, kako bi i oni mogli da ih koriste u pripremama za početak školske godine“, saopštio je Sindikat obrazovanja Srbije i naveo da su stručna uputstva poslali svojim kolegama iz slovenačkog sindikata SVIZ, Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja Bosne i Hercegovine i drugima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.