U trendu

Ministarstvo: Protest članova USPRS – politički skup

Organizovanje protesta Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), jednog od četiri reprezentativna sindikata prosvete, ispred Vlade Srbije u toku kampanje za predsedničke izbore upućuje na zaključak da se radi o političkom skupu, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Kako je saopšteno, prema podacima školskih uprava zasnovanim na informacijama direktora škola i aktiva direktora, od 1.772 osnovne i srednje škole u Srbiji u petak, 17. marta, nastava u prepodnevnoj smeni normalno se odvijala u čak 1.460, odnosno 82,4 odsto škola.

„Časovi su bili skraćeni na 30 minuta u samo 312 škola, što čini šestinu ili 17,6 odsto. Dok je u poslepodnevnoj smeni broj škola sa skraćenim časovima bio još manji. Prema istim podacima, najviše škola se odazvalo pozivu jednog sindikata na skraćenje časova u Zrenjaninu i Čačku, dok je od 280 beogradskih škola u protestu učestvovalo njih 17“, saopštilo je  ministarstvo povodom jučerašnjeg protesta i štrajka USPRS.

Ministarstvo je saopštilo da je poslednjih sedam meseci saradnja sa sindikatima intenzivna.

„Na brojnim sastancima upoznati su sa merama koje vlada i ministarstvo preduzimaju kako bi se poboljšao materijalni status zaposlenih u obrazovanju. Predočeno je i da je u toku rad na Zakonu o platama zaposlenih u javnom sektoru koji će konačno prosvetne radnike dovesti u ravnopravan položaj sa drugim korisnicima državnog budžeta. Sada je na Ministarstvu i sindikatima da odrede kriterijume za platne razrede“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je ocenilo da upravo zbog toga nema nijednog opravdanja za protest, osim političkog.

„To što se nisu pridružili jučerašnjem protestu tri reprezentativna sindikata pokazala su profesionalizam i stav da se konstruktivnim dijalogom sa Ministarstvom može doći do rešenja kojima će biti zadovoljni prosvetni radnici, ali i naši učenici“, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.