U trendu

Ministarstvo: Srbija suočena sa izuzetno teškom demografskom slikom

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju ocenilo je danas da je Srbija suočena sa „izuzetno teškom demografskom slikom“ i činjenicom da je broj stanovnika pao ispod sedam miliona.

„Sve je veći broj umrlih stanovnika u odnosu na rodjene, a samo u toku prošle godine, naša zemlja izgubila je preko 74.000 stanovnika, što je grad veličine Zrenjanina“, saopštilo je Ministarstvo, povodom Svetskog dana stanovništva.

Brojke za prvih šest meseci ove godine nagoveštavaju da će 2022. godina, kako navode iz ministarstva, biti još teža kada je u pitanju demografska slika Srbije.

Objasnili su da se ta statistika u najvećoj meri podudara sa onima iz najbogatijih zemalja Evrope, od kojih nijedna nema stopu rodnosti od 2,1 što je ocenjeno kao nivo proste reprodukcije, ali naglašavaju da takvi podaci „ne smeju da bas obeshrabre i demorališu u nastojanjima zaustavljanja loših demografskih trendova“.

„Uz mere koje je Vlada Srbije donela i primenjuje kako bi ohrabrila i pomogla one bračne parove, majke i očeve, koji žele decu, neophodno je da učinimo dodatne napore, pronadjemo nove ideje i osmislimo nacionalnu strategiju čija bi realizacija promenila sadašnju demografsku sliku Srbije, najveći problem s kojim se Srbija kao država i Srbi kao narod suočavaju“, ocenili su iz ministarstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar