U trendu

Ministarstvo: Srpski jezik ugrožen pred najezdom engleskog

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštilo je povodom Dana maternjeg jezika 21. februara da „domaći lingvisti upozoravaju da se srpski jezik našao pred sve većom najezdom engleskog i da je ugrožen u meri u kojoj su ugroženi i neki svetski jezici – francuski, nemački ili italijanski“.

Ministarstvo je podsetilo da je Unesko 1999. godine proglasio 21. februar za Medjunarodni dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Unesko ukazuje da je jezička raznolikost sve ugroženija i da više od 40 procenata svetskog stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razume.

U cilju podizanja svesti o značaju očuvanja maternjih jezika tema Medjunarodnog dana maternjeg jezika 2021. godine je „Negovanje višejezičnosti za uključivanje u obrazovanje i društvo“, navelo je ministarstvo.

Srbija je 2006. godine pristupila Evropskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope čime se obavezala da štiti sve manjinske jezike koji se tradicionalno koriste na njenoj teritoriji.

„Svesna značaja obrazovanja na maternjem jeziku Srbija obezbedjuje, osim na srpskom jeziku, celokupno obrazovanje na još osam jezika: albanskom, bosanskom, bugarskom, madjarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku“, navedeno je u saopšenju.

Pored toga, još osam jezika se izučava u okviru nastavnog predmeta Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture: bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik, a oko 60.000 dece pohadja nastavu na manjinskim jezicima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)