najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ministarstvo uručilo protestnu notu ambasadoru Hrvatske

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjave šefa hrvatske diplomatije Mira Kovača kojima on vređa i omalovažava Srbiju.

MSP smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama hrvatskih zvaničnika primena zakona Srbije opisuje kao “povjesna perverzija”, a Srbiji implicira da je „država iz koje su potekli planovi za ratove 1990“.

U saopštenju se navodi da MSP smatra da bi uzdržavanje od ovakvih ocena sa hrvatske strane ubuduće doprinelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusedske saradnje.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije koristi ovu priliku da ukaže da se u Republici Hrvatskoj gotovo svakodnevno dešavaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osećaj ugroženosti, što je direktna posledica izbegavanja nadležnih organa Republike Hrvatske, da ovakve pojave adekvatno sankcionišu i javno osude”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je izrazilo posebnu zabrinutost zbog učešća hrvatskog pevača Marka Perković Tompsona na verskoj tribini za mlade u katoličkoj školi u Šibeniku, 16. aprila i predavanja koje je održao učenicima osnovne i srednje škole, uz pesme “Čavoglave”, i “Jasenovac i Gradiška Stara” u kojima se veličaju ustaštvo i upućuju pretnje Srbima.

Ambasador Markotić i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova saglasili su se da, nakon formiranja nove vlade u Srbiji, treba češće održavati sastanke predstavnika dve zemlje na kojima bi se razmatrala otvorena pitanja, stoji u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike