Mir na Zapadnom Balkanu najveći prioritet SAD

Mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana i članosto tih zemalja u Evropskoj uniji su najveći prioritet Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je danas ambasador Amerike Kajl Skat i dodao da NATO ne prisiljava Srbiju na članstvo, a da je Srbija stavila do znanja da ne planira da se priključi Alijansi.

„Bili smo uvučeni u ratove u regionu u nekoliko prilika tokom naše istorije i važnost napretka u regionalnom pomirenju, dobri odnosi između zemalja na Zapadnom Balkanu i modernizacija ovih zemalja, kao i njihov ulazak u EU od vitalnog su nam značaja“, rekao je Skat.

Ambasador je u intervjuu Kuriru rekao da se američka spoljna politika ne menja značajno između izbora, osim ako nešto ne postane glavna tema u kampanji, a politika prema Zapadnom Balkanu to nije postala.

„Ne očekujem bitne promene bilo ko da bude izabran – demokratski kandidat Hilari Klinton ili njen republikanski rival Donald Tramp“, rekao je Skat.

Prema njegovim rečima, puno je dezinformacija u vezi sa članstvom Srbije u NATO, istakavši da Srbija može sama da bira svoje partnere i da joj se niko ne nameće, ali i da je, takođe, izabrala da sarađuje sa NATO preko Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) i da je imala veliku korist od te saradnje.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Skat je istakao da je zadovoljan odnosima Srbije i SAD koji su, ocenio je, dobri i razvijaju se u dobrom pravcu, a na pitanje šta te odnose opterećuje, kaže da ima više pozitivnih nego negativnih stvari.

„Ako pogledate podršku koju SAD daju modernizaciji Srbije, reformama, približavanju EU, Srbija je znatno skočila na listi Duing biznis kad je reč o registrovanju imovine i izdavanju građevinskih dozvola, i to delimično zahvaljujući partnerstvu između USAID i srpske vlade. Na bezbednosnom polju partneri smo u ratu protiv terorizma i borbi protiv Islamske države, radimo zajedno na pomirenju u regionu, SAD su u Srbiji investirale četiri milijarde dolara, 16.000 Srba radi ovde u američkim kompanijama…“, naveo je on.

Skat je dodao da je ubistvo braće Bitići jedna od stvari koje opterećuju odnose, a na pitanje šta srpska strana još treba da uradi, ambasador je rekao da bi trebalo da se pozabavi dokazima koji su prikupljeni i da razvije slučaj protiv ljudi za koje, tvrdi, svi znaju da su odgovorni.

Skat je negirao umešanost Ambasade SAD u proteste „Ne davimo Beograd“, istakao da i Srbija, kao i Hrvatska, može da dobije američke helikoptere „kajova“, a na pitanje o uvođenju sankcija Rusiji diplomatski odgovorio da će se od Srbije „očekivati da bude deo jedne zajedničke spoljne politike“.

Skat se osvrnuo i na saradnju sa predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, istakavši da je „njegov odnos sa premijerom dobar, profesionalan i pozitivan“.

Govoreći o reagovanju Srbije na kosovski zakon o Trepči, ambasador je rekao da on to razume, ali smatra da je pitanje Trepče „ekstremno komplikovano“.

„Pričamo o državnom preduzeću sa aktivnostima i severno i južno od reke Ibar. Ono što mi vidimo kao ulogu SAD jeste da podstičemo sve interesne grupe da se sastanu, popričaju o svemu i dođu do rešenja“, rekao je Skat i u tom kontekstu dodao da je dijalog Beograda i Prištine važan i da napreduje, ali ne brzinom koju bi svi voleli da vide.

Jedno od pitanja odnosilo se i na srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, a Skat je rekao da u SAD nikome ne smeta pružanje humanitarne pomoći bilo gde u svetu i da je u tom smislu pomoć Srbije više nego dobrodošla.

„Nikome ne smeta humanitarna pomoć i Srbija je slobodna da bira načine i puteve kojima želi da podrži narod Sirije, kome je pomoć nesumnjivo potrebna. Postoji poziv za pomoć Ujedinjenih nacija i mi smo izabrali da radimo preko njih, a to je izabrala i EU. Ako mi dozvolite da iskoristim alegoriju, ako imate ženu i decu koji su u sigurnoj kući, bilo bi mi poprilično šokantno da im pomoć predajte preko njihovih muževa nasilnika. Rusija trenutno sa sirijskom vladom bombarduje Alep, bombarduje bolnice i konvoje humanitarne pomoći UN, zato je bio neobičan potez da se izabere Rusija kao dostavljač humanitarne pomoći“, ocenio je Skat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.