U trendu

Mirčić Čulaković (VJT): Potrebno formiranje tela za praćenje nasilja nad ženama

Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković izjavila je danas da bi formiranje nadzornog tela za praćenje nasilja nad ženama, na kome insistira nevladin sektor, bilo potrebno.

„Da li će to biti posebno telo, ili u okviru nekog tela odeljak koji će se baviti ovom temom – mislim da bi bilo potrebno. Ali ne samo radi kažnjavanja, nije suština u kažnjavanju. Važno je učenje da bismo bili bolji, a da bismo unapredili svoje postupanje bitno je da znamo gde smo pogrešili“, rekla je Mirčić Čulaković za TV Insajder.

Na pitanje koliko bi registar femicida pomogao u boljem suočavanju sa problemom, Mirčić Čulaković je navela da policija, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i tužilaštvo imaju svoje evidencije, ali da su im potrebni dodatni podaci.

„Vrlo je važno da se u tim evidencijama bude razvrstan odnos učinioca i žrtve – da li su u partnerskom ili porodičnom odnosu, starosna dob žrtve… Čak i ako ne uradimo novi registar, važno je da ovi podaci budu integrisani u evidenciju koju imamo“, naglasila je ona.

Na zahtev pojedinih nevladinih organizacija da se u Krivičnom zakoniku ubistvo žene iz mržnje definiše kao posebno krivično delo, Mirčić Čulaković ocenjuje da ta promena ne bi bila loša iz ugla podizanja svesti o tom problemu, ali da već sada, u formalno-pravnom smislu, postoji mogućnost dokazivanja femicida kroz delo zločin iz mržnje zasnovan na polu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar