U trendu

Mirović: U planu pravljenje spiska svih jevrejskih žrtava tokom Drugog svetskog rata

 Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da je u planu početak procesa utvrdjivanja spiska svih jevrejskih žrtava za teritoriju Bačke i Banata, kako bi konačno bio utvrdjen kompletan spisak svih žrtava i objavljen u digitalnoj formi na sajtu Arhiva Vojvodine.

„To će predstavljati svojevrsni legat za nove generacije kako bismo sačuvali sećanje na sve nevine žrtve“, naveo je Mirović na sastanku sa predsednikom Jevrejske opštine Novi Sad Mirkom Štarkom.

On je podsetio na to da je na inicijativu Pokrajinske vlade sačinjen sveobuhvatan spisak jevrejskih žrtava sa teritorije Srema tokom Drugog svetskog rata.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je bilo reči o nastavku podrške Pokrajinske vlade radu i aktivnostima Jevrejske opštine, kao i o predstojećoj komemoraciji povodom 80. godišnjice Novosadske racije, 23. januara.

„Nastavićemo i u budućnosti sa aktivnom podrškom očuvanju celokupnog nasledja jevrejske zajednice u Vojvodini. Baštinimo zajedničku istoriju i delimo odgovornost da očuvamo vrednosti i prenesemo ih budućim generacijama“, rekao je Mirović.

Mirko Štark se zahvalio Pokrajinskoj vladi na kontinuiranoj podršci toj zajednici, koja broji 600 članova, i koja je posle beogradske najveća u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar