U trendu

Mitrašinović (Agencija za lekove): Folkodin se povlači sa tražišta Srbije

Predstavnica Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Jelena Mitrašinović rekla je danas da se lek „folkodin“ povlači sa tržišta Srbije u isto vreme kada se povlači i sa tržišta Evropske unije.

Ona je za RTS kazala i da pacijenti koji u ovom trenutku koriste „folkodin“ treba da prestanu sa korišćenjem i da se obrate lekaru.

Napomenula je da se prekida upotreba leka jer, kako je objasnila, ne znamo da li ćemo u narednih 12 meseci biti u prilici da idemo na neku operaciju.

Dodala je da je sprovedeno sveobuhvatno ispitivanje bezbednosti i da su podaci pokazali da postoji ozbiljan rizik i konačni zaključak da korist od njegove primene u terapiji „ne prevazilazi potencijalne rizike od životno ugrožavajuće anafilaktičke reakcije na neuromuskulaturne blokatore“.

„Podaci su pokazali da primena folkodina 12 meseci pre opšte anestezije koja se izvodi u prisustvu neuro muskulaturnih blokatora predstavlja faktor rizika za jednu životno ugrožavajuću reakciju – anafilaktičku reakciju na neuro mukularne blokatore“, istakla je Mitrašinović.

To je, kako je kazala, bio razlog da se donese prvo preporuka o prestanku primene leka i da se kasnije na višoj instanci donese odluka o povlačenju sa tržišta.

To je lek koji se koristio u terapiji suvog kašlja kod odraslih i kod dece starije od 12 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.