U trendu

Mitropolit Porfirije: Još neizvestan rezultat rada komisije o Stepincu

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izjavio je da je rezultat rada Mešovite komisije SPC i Rimokatoličke crkve o ulozi kardinala Alojzija Stepinca još neizvestan i da mnoga ključna pitanja i periodi još nisu razmatrani.

„Ni sam nisam siguran da li smo na polovini rada. Mi ne znamo kakvu će odluku papa doneti. Kao što patrijarh reče, kakva god da bude, katolike će obavezivati, a mi ćemo biti zadovoljni, ili nezadovoljni“, rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski za praznično izdanje lista Politika.

On je dodao da od dijaloga članova komisije, ako je iskren i istinoljubiv, ne može biti štete, nego samo koristi.

„Verujem i da je papa predlogom za osnivanje mešovite komisije za dijalog o kardinalu Stepincu očekivao upravo takav dijalog. S takvih pozicija mi radimo u komisiji“, rekao je Porfirije.

Treći sastanak Mešovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve o ulozi kardinala Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata završen je 14. februara u Novom Sadu.

Kako je ranije najavljeno, naredni sastanak mešovite komisije koja je uspostavljena na inicijativu pape Franje, trebalo bi da bude održan u Požegi (Hrvatska), 21. i 22. aprila na temu „Odnos nadbiskupa Stepinca prema SPC od 1941. do 1945. godine“.

Prema pisanju medija SPC će moći da koristi vatikansku arhivu u kojoj se čuva prepiska Stepinca, pape Pija Dvanaestog i tadašnjeg vatikanskog državnog sekretara Tiserana.

Komisija se prošle godine sastala dva puta, sredinom jula u Rimu, kada je utvrdjena metodologija rada i u oktobru u Zagrebu, kada je razmatrala Stepinčevu ulogu pre Drugog svetskog rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.