U trendu

Mitropolit prespansko-pelagonijski: Odluka SPC o MPC je korak napred u odnosima dve crkve

Odluka Srpske pravoslavne crkve (SPC) da obnovi kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom – Ohridskom arhiepiskopijom (MPC-OA) korak je napred u odnosima dve crkve, izjavio je mitropolit prespansko-pelagonijski i administrator australijski i novozelandski MPC Petar.

On je za Dojče vele na makedosnkom (dw.com/mk) ocenio da su vesti koje su juče stigle iz SPC pozitivne i da govore da se „stvari za MPC – OA ne idu unazad, već napred“.

„Vaseljenska patrijaršija uputila je da sa Srpskom pravoslavnom crkvom uredimo upravna pitanja izmedju dve crkve u okviru svetokanonskog akta i crkvenog predanja. Čim je srpska crkva prihvatila da rešavamo ova pitanja, ne vidim šta bi moglo biti negativno u ovom procesu“, rekao je vladika Petar koji je za sada jedini član sinoda MPC-OA koji se izjasnio o odluci SPC.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je juče odlučio da „uspostavi puno liturgijsko i kanonsko opštenje“ s MPC-OA, jer je prihvatila status najšire moguće autonomije dodeljen 1959. godine, navodeći i da je dijalog o „eventualno konačnom statusu eparhija u Severnoj Makedoniji legitiman i realan“.

Tu odluka Sabora SPC su pojedini maedonski anlitičari crkvenih potanja okarakterisali kao negativnu za MPC-OAi i kao njeno vraćanje u 1959. godinu.

Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije je na sednici 9. maja odlučio da Makedonsku pravoslavnu crkvu prizna za kanonsku crkvu pod nazivom Ohridska arhiepiskopija i uputio ju je da svoj status reši sa SPC.

Ta odluka Vaseljenske patrijaršije nije medjutim „tomos za autokefalnost“ kojim se zvanično reguliše međunarodni naziv i status Makedonske crkve, već je najava da ta crkva više nije „u raskolu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.