U trendu

Mladenović: Kongres prekretnica u odnosu prema našem jeziku

BEOGRAD – U Beogradu je danas završen 16. Međunarodni kongres slavista koji je okupio hiljadu učesnika iz 43 zemlje sveta, a pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović ocenio je da je taj skup pokazao neraskidivu vezu među Slovenima.

Pozdravljajući učesnike i goste Beograda on je na svečanosti u Starom dvoru primetio da bi Kongres mogao da bude prekretnica u odnosu prema našem jeziku, kulturi i identitetu, što je, smatra, za Srbe, ali i za sve ostale slovenske narode veoma važno.

„Beograd ima bogatu istoriju, kako rušenja tako i građenja. Zajedno sa svima vama ove godine obeležavamo stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata. Ovo zdanje i mnoga druga, ovi zidovi bili su ugroženi, ali duh koji je u njemu vladao, duh slobode nije. Zato se nadam da ćete se vratiti u Beograd jer kao naši gosti istovremeno ste bili i domaćini“, rekao je Mladenović.

On je podsetio da je sledeći domaćin kongresa Pariz i poželeo da on bude jednako uspešan.

Mladenović je od organizatora dobio Povelju zahvalnosti za uspešnu saradnju i podršku u radu ovogodišnjeg kongresa, a ista priznanja dobili su i gradonačelnik Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.